VW má logo, ktoré bráni zrážke so zverou. Funguje to, ale zatiaľ v Austrálii

Systém sa volá RooBadge, zatiaľ sa testuje a je optimalizovaný pre kengury. Pracuje sa aj na verziách pre ďalšie zvieratá, napríklad jelene.

10.04.2024 12:00
roobadge left Foto:
Smerový reproduktor je integrovaný priamo do loga na Amaroku, môže však byť aj súčasťou podložky pod EČV.
debata

V Austrálii vyvinuli špeciálne logo, ktoré možno umiestniť na prednú masku auta, v tomto prípade Volkswagenu Amarok a ktoré minimalizuje riziko zrážky so zverou. Každý rok totiž v Austrálii prichádza rádovo ku desaťtisícom kolízií so zvieratami, predovšetkým s klokanmi.

Smerový reproduktor vydáva špecifické rušivé... Foto: VW Australia
RooBadge Smerový reproduktor vydáva špecifické rušivé zvuky, ktoré počuť v dostatočnej vzdialenosti pred vozidlom.

Ide v podstate o logo, ktoré je vybavené reproduktorom so smerovou charakteristikou, ktorý vysiela pre kengury rušivé zvuky relatívne ďaleko pred vozidlo. Zvuky sú kombinované – čiastočne syntetické a čiastočne reálne. Pri tých reálnych ide o kombináciu zvukov, ktoré Kengury vnímajú ako varovné – napríklad poplašné volanie vtákov, zvuky predátorov alebo dupot klokaních nôh.

Súčasťou systému je špeciálne vyvinutý smerový... Foto: VW Australia
RooBadge Súčasťou systému je špeciálne vyvinutý smerový reproduktor, schopný preniesť zvuk v úzkom smerovom pásme do dostatočnej vzdialenosti pred vozidlo.

Smerový reproduktor je prepojený s aplikáciou, ktorá má niekoľko funkcií. V prvom rade ňou možno varovné zvuky aktivovať a deaktivovať. V štandardnom režime funguje systém automaticky. Problémom je, že v Austrálii žije viacero druhov klokanov, pričom každý z nich reaguje na iné varovné zvuky – vytvoriť jeden univerzálny je prakticky nemožné.

Súčasťou systému je aj aplikácia pre smartfóny.... Foto: VW Australia
RooBadge Súčasťou systému je aj aplikácia pre smartfóny. Okrem iného umožňuje nahlásiť výskyt konkrétnych druhov zvierat pri ceste, čo slúži na zvýšenie jeho efektivity.

Preto RooBadge využíva strojové učenie na porovnanie svojich GPS súradníc s údajmi o výskyte klokanov, aby optimalizoval svoj zvuk a odradil tak druhy klokanov, ktoré obývajú konkrétny región, cez ktorý auto prechádza. Aplikácia taktiež umožňuje jednoduchým stlačením piktogramu nahlásiť výskyt konkrétneho druhu popri ceste a tieto dáta sú ďalej využívané v spresňovaní systému.

Systém pre predchádzanie kolíziám so zvieratami sa vyvíja už vyše tri roky a jeho vývoj pokročil do finálnej fázy testovania. Zatiaľ sa ešte nepredáva, no mohlo by sa tak stať v horizonte cca dvoch rokov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #Austrália #zrážka so zverou #Roobadge
Články podľa značiek