Nemci legalizovali marihuanu, chýba však limit THC pre vodičov

THC možno detegovať aj tri dni po požití a vodič tak môže dostať vysokú pokutu aj v čase, keď už nijako nie je ovplyvnená jeho schopnosť šoférovať.

11.04.2024 16:00
joint Foto:
Nemcom chýba limit THC pri šoférovaní. Problém nie je tak banálny, ako by sa mohlo zdať.
debata (1)

Nemecko v marci schválilo čiastočnú legalizáciu marihuany. Čo to znamená v praxi? Povolených bude maximálne 25 gramov a v jednej domácnosti bude možné mať najviac tri rastliny a 50 gramov konope. Fajčenie marihuany bude zakázané okrem iného v školách či na športoviskách a v okruhu 100 metrov od ich vstupného priestoru.

Tento krok už stihol vydesiť Rakúšanov, ktorí oznámili, že kvôli tomu Rakúsko posilnia kontroly pri hraniciach s Nemeckom. Iný problém, na ktorý sa akosi pozabudlo, však hlásia nemecké poisťovne. Tie vyzývajú spolkovú vládu, aby čo najrýchlejšie vytvorila jasné pravidlá pre konzumáciu kanabisu v súvislosti s vedením motorového vozidla. „Potrebujeme limit THC, ktorý nebude kriminalizovať vodičov, príležitostne fajčiacich trávu, korí sú schopní šoférovať,“ hovorí výkonný riaditeľ Asociácie nemeckých poisťovní (GDV) Jörg Asmussen.

ELEKTRICKE AUTO ROKA prispevok na IG Dávame do pozornosti Hlasujte a vyhrajte v čitateľskej ankete ELEKTRICKÉ AUTO ROKA skvelé ceny!

Napriek legalizácii totiž v súčasnosti hrozia vodičom pokuty, zákazy šoférovania a straty bodov aj pri zistení minimálneho množstva aktívnej zložky kanabisu THC. Nejde o zanedbateľný problém – THC sa totiž v tele odbúrava oveľa pomalšie než alkohol a tak sa teoretický môže stať, že ak niekto vyfajčí joint, THC mu policajti môžu detegovať jeden až tri dni po použití, kedy už samozrejme nijako neovplyvňuje jeho schopnosť viesť motorové vozidlo. Napriek tomu mu však pri absencii povoleného limitu hrozia pomerne drakonické sankcie, vrátane obmedzenia alebo odmietnutia poistného plnenia v prípade spôsobenia nehody. Preto Asmussen presadzuje limit THC, ktorý zhruba zodpovedá hranici 0,5 promile pre alkohol.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Poisťovne #legalizácia marihuany #GDV #THC #vodič pod vplyvom
Články podľa značiek