ClearMotion: Americký startup vyvinul podvozok snov. Nakúpi ho Nio aj Porsche

Americký Startup ClearMotion vyvinul systém, ktorý robí s podvozkom auta to, čo robí systém na potláčanie rušivých zvukov v slúchadlách. A robí to asi dobre, pretože záujem oň už prejavili veľké automobilky. Čínsky BYD či Porsche.

12.04.2024 12:00
ClearMotion - adaptívny podvozok 2024 Foto:
Systém na redukciu nežiadúcich pohybov karosérie je revolučný v tom, že je ho možné integrovať do existujúcich podvozkov. Jeho účinnosť rastie aj vďaka tomu, že využíva dáta o povrchoch vozoviek z cloudu.
debata (1)

Celé sa to začalo v roku 2012, keď 37-ročný Zack Anderson, po odchode z Massachusettskej univerzity, kde študoval elektrotechniku a informatiku, založil spoločnosť ClearMotion. „Zjavenie“ na podnikanie dostal počas jazdy v taxíku Uberu na zadných sedadlách. Pokúšal sa totiž pracovať so svojím notebookom, ale nešlo to, pretože auto sa na ceste neustále natriasalo. Vtedy si uvedomil, aký zaujímavý by bol systém na ovládanie podvozka, ktorý by cestujúcim poskytol „zážitok z lietadla“. A tak začal pracovať na technológii, ktorá dostala názov ClearMotion 1. Trvalo to osem rokov, ale výsledky sú skvelé.

Porsche Panamera - podvozok Active Ride 2024 Čítajte viac Porsche odhaľuje zázračný podvozok Active Ride. Fungoval by aj bez pružín

Hardvér predstavuje inteligentný aktuátor ActiveValve a výkonová elektronika, ktorá monitoruje, spracováva a reaguje na povrch vozovky. Geniálne je, že systém môže byť integrovaný do už existujúcich podvozkov na každom kolese, podobne ako iný komponent zavesenia. Takže na podvozkoch už existujúcich áut netreba nič prerábať. „Je naivné predpokladať pri masovom produkte, akým je auto, že by ste mohli požiadať výrobcov, aby zmenili základnú konštrukciu tak, aby to vyhovovalo vášmu produktu“ povedal Anderson. Urobil to teda naopak.

Hardvér predstavuje inteligentný aktuátor... Foto: ClearMotion
ClearMotion - adaptívny podvozok 2024 Hardvér predstavuje inteligentný aktuátor ActiveValve a výkonová elektronika, ktorá monitoruje, spracováva a reaguje na povrch vozovky.

ClearMotion tiež dodáva softvér, ktorý riadi systém ActiveValve. Údaje z vozidla sa nahrávajú do cloudu a potom sa používajú na zlepšenie pruženia v reálnom čase. Ďalším produktom je RoadMotion, ktorý využíva údaje získavané z radu vozidiel na generovanie mapy povrchu vozovky s vysokým rozlíšením. Tá potom poskytuje autám prediktívne údaje, ktoré dokážu predvídať podmienky pred nimi. Výsledkom je hladká jazda akoby na lietajúcom koberci. Systém totiž redukuje až 75 % priečnych a pozdĺžnych náklonov, ale aj vertikálne pohyby vozidla.

Novú technológiu už ClearMotion testuje na... Foto: ClearMotion
ClearMotion - adaptívny podvozok 2024 Novú technológiu už ClearMotion testuje na Tesle S.

Technológia ClearMotion tiež prispieva k bezpečnosti rýchlym vektorovaním vertikálnej sily na každú pneumatiku, aby sa zabezpečila optimálna trakcia, čo skracuje brzdnú dráhu. Systém je taký inovatívny, že čínska spoločnosť BYD, mimochodom najväčší výrobca elektrifikovaných áut, nainštaluje tri milióny jednotiek ClearMotion1 do svojich áut, počnúc vlajkovou loďou sedanu ET9. A najnovšie oznámilo spoluprácu s ClearMotion aj Porsche, hoci ešte nie je zrejmé, v ktorých modeloch sa objaví. V každom prípade automobilky fascinuje ľahká integrácia systému bez dodatočných nákladov.

ClearMotion - adaptívny podvozok 2024
ClearMotion - adaptívny podvozok 2024
+5ClearMotion - adaptívny podvozok 2024

Komponenty ClearMotion1 sa budú vyrábať v prvom výrobnom závode ClearMotion v Changshu v Číne. Závod bude produkovať až 1,5 milióna kusov ročne, pričom dodávky sa začnú v štvrtom štvrťroku tohto roka. „Teraz pracujeme s naším prvým zákazníkom a sme v režime industrializácie,“ povedal Anderson pre Automotive News Europe. Ďalšie fabriky chce spoločnosť vybudovať v Severnej Amerike a v Európe. „Našou stratégiou je výroba v regióne pre konkrétny región, takže nakoniec budeme mať viacero výrobných závodov, vždy blízko tamojším zákazníkom,“ povedal. ClearMotion zatiaľ plánuje dodávať počiatočné objemy pre ostatné regióny z Číny.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Porsche #adaptívny podvozok #startup #ClearMotion #Nio
Články podľa značiek