Americká realita: 7 nabíjačiek za 7,5 miliardy dolárov. Nie je to vtip

Budovanie nabíjačiek za federálne peniaze zatiaľ v USA zlyháva na celej čiare a republikáni sa na tom dobre zabávajú.

23.04.2024 14:00
logi Foto:
S rozvojom nabíjacej infraštruktúry to zatiaľ v USA nevyzerá dobre.
debata (9)

Americký prezident Joe Biden sa už dávnejšie zaviazal, že do roku 2030 pribudne v Spojených štátoch 500 000 nabíjacích staníc pre elektrické vozidlá. Podľa neho to malo v USA podporiť nákup elektromobilov, keďže nabíjačky budú široko dostupné a krajina mala zároveň vďaka tomu znížiť vypúšťané emisie CO2.

Zákon o infraštruktúre, ktorý Biden podpísal v novembri 2021, zahŕňal alokovanie sumy 7,5 miliardy dolárov na nabíjanie elektromobilov. Z toho bolo 5 miliárd dolárov pridelených jednotlivým štátom v na vybudovanie siete rýchlonabíjačiek pozdĺž hlavných diaľnic v programe National Electric Vehicle Infrastructure alebo NEVI.

Stedin wagenpark Čítajte viac Holandsko: Nabíjanie elektromobilov aj zásobovanie domácností sieť nezvládne

A ako táto iniciatíva vyzerá v súčasnosti? Po dvoch rokoch bolo vďaka nej vybudovaných a otvorených iba 7 (!) nabíjacích staníc s celkovo 38 nabíjacími bodmi. Nabíjacie stanice boli otvorené na Havaji, New Yorku, Ohiu a Pensylvánii. V ďalších štyroch štátoch sa stavajú, ďalších 12 štátov sa o projekt zaujíma, no nebudujú nič a 17 štátov oň zatiaľ neprejavilo žiadny záujem.

Aby mohli jednotlivé štáty nabíjačky z federálnych peňazí budovať, museli sa zaviazať, že budú v prevádzke 97 percent času, budú mať výkon aspoň 150 kW na každom nabíjacom bode a nebudú ďalej ako jednu míľu od medzištátnej diaľnice.

Fakt, že funkčných je v tomto ultradotovanom programe len 7 nabíjacích staníc, príliš nehrá Bidenovi do kariet pred voľbami, pretože zatiaľ ide o fiasko. Navyše odborníci aj kvôli veľmi pomalému budovaniu nabíjacej infraštruktúry v USA vyjadrujú čoraz väčšie pochybnosti, či sa USA podarí naplniť v najbližších troch rokoch smelé plány v oblasti prechodu na elektromobilitu, ktoré taktiež inicioval Biden.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #verejné nabíjačky #nabíjacia infraštruktúra #prezident Joe Biden #elektromobilita v USA
Články podľa značiek