Vieme, kam smeruje slovenský superdizajnér Kabaň. Siahli po ňom Číňania

Slovenský dizajnér bude pracovať pre čínsky koncern, ktorý vlastní aj populárnu značku MG. Má mu pomôcť preraziť na globálnom trhu.

23.04.2024 17:03
318589 jozefkabanjoinssaic 331278 Foto:
Jopzef Kabaň bude viceprezidentom dizajnérskeho štúdia SAIC pre globálny dizajn.
debata (4)

Slovák Jozef Kabaň patrí k popredným svetovým automobilovým dizajnérom. Má na svojom konte návrhy áut ako ikonické Bugatti Veyron, Audi Q5, VW Lupo, ID.Buzz a navrhol aj niekoľko škodoviek, vrátane Octavie, Rapidu, Superbu a Kodiaqu.

Kabaň po ukončení štúdií pôsobil vo Volkswagene od roku 1999 ako juniorský dizajnér a potom viedol oddelenie exteriérového dizajnu v Audi. V roku 2008 prešiel do automobilky Škoda Auto. Počas desiatich rokov sa ako šéfdizajnér značky Škoda Auto podieľal na tvorbe modelov Octavia, Fabia tretej generácie, Superb a Kodiaq. Zavŕšením jeho práce v Škode bol model Karoq, ktorý automobilka začala vyrábať v júli 2017 ako nástupcu obľúbeného modelu Yeti.

Vyskúšali sme čínske MG5 - prvé elektrické kombi na našom trhu
Video

V roku 2017 prestúpil Kabaň z koncernu Volkswagen do automobilky BMW. V rámci nej kvôli vnútorným konfliktom na krátky čas prestúpil k značke Rolls-Royce. Na jeseň v roku 2019 však BMW aj Rolls-Royce definitívne opustil a po dlhej dobe sa vrátil do koncernu VW. V pozícii šéfdizajnéra Volkswagenu však vydržal len približne dva roky. Potom bol „uprataný“ do dizajnérskeho štúdia v Postupime, ktoré nespadá pod žiadnu zo značiek skupiny a jeho tvorba nemá priamu väzbu na konkrétne značky a ich modely. Je skôr miestom na hľadanie nových talentov v oblasti dizajnu, alebo odkladanie „dizajnérov“, ktorí už pre koncern nie sú perspektívni.

Následne bolo o Kabaňovi pomerne dlhý čas ticho. To však už skončilo a my vieme, kam slovenský superdizajnér smeruje. Siahol po ňom totiž veľký čínsky automobilový koncern SAIC, kam patrí napríklad aj značka MG, ktorej sa mimoriadne dobre začalo dariť aj v Európe. V koncerne SAIC bude Kabaň pôsobiť dokonca ako viceprezident dizajnérskeho centra R&D Innovation Headquarters a bude podliehať globálnemu riaditeľovi dizajnu Shao Jingfengovi.

Vedenie koncernu SAIC v tlačovej správe tvrdí, že jeho angažovanie „výrazne zvýši globálnu konkurencieschop­nosť dizajnu SAIC… a urýchli vstup SAIC Motor na globálny trh.“

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Jozef Kabaň #MG #SAIC #slovenský dizajnér
Články podľa značiek