Europoslanci: Cezhraničné vyberanie pokút bude ľahšie, súkromní vymáhači však skončia

Na cezhraničné uloženie pokuty bude 11-mesačná lehota a rozšíri sa aj zoznam priestupkov, za ktoré bude môcť byť vymáhaná. Súkromní "vymáhači" pokút dostali stopku.

26.04.2024 16:00
Polizei Foto: ,
Vymáhanie pokút za priestupky v zahraničí bude rýchlejšie a jednoduchšie.
debata

Vzhľadom na to, že približne 40 percent cezhraničných dopravných priestupkov zostáva v súčasnosti nepotrestaných, poslanci Európskeho parlamentu aktualizovali pravidlá, ktoré prinútia jednotlivé štáty k väčšej spolupráci pri hľadaní cudzieho vodiča zodpovedného za dopravný priestupok. Schválili ich veľkou väčšinou 570 hlasov, 36 bolo proti a 24 sa zdržalo hlasovania.

Pokuty už nebudú môcť chodiť „po dvoch rokoch“

A čo je na nich také dôležité? Napríklad to, že vnútroštátne orgány krajiny, z ktorej previnilec pochádza, budú musieť na žiadosť z inej krajiny reagovať okamžite, respektíve najneskôr do dvoch mesiacov po zhromaždení potrebných informácií. Otázne bude, čo znamená „zhromažďovanie potrebných informácií“ a či bude tiež nejako časovo limitované, aby netrvalo mesiace, prípadne roky.

Ide o právo s Janou Alušíkovou
Video
Prikazuje vám niečo mestská polícia? Kedy mestského policajta uposlúchnuť musíte a kedy nie? Premiéra 30. 6. 2023. / Zdroj: TV Pravda

Taktiež by sa po schválení nových pravidiel už nemalo stávať, že oznámenie o dopravnom priestupku vám príde dva – a niekedy aj viac rokov po nehode, keď si nikto nemá šancu okolnosti priestupku poriadne vybaviť. Po novom bude mať krajina EÚ, v ktorej k priestupku prišlo, 11 mesiacov od dátumu priestupku na vydanie oznámenia o ňom. To navyše musí obsahovať čas a okolnosti priestupku a aj informácie, ako sa proti pokute odvolať.

Na zvýšenie efektivity výberu pokút za priestupky spáchané v zahraničí pribudol aj ďalší nástroj. Na žiadosť členského štátu, v ktorom k priestupku došlo, môže krajina pobytu páchateľa v EÚ prevziať výber pokút, ak ich výška presahuje 70 eur a nebola zaplatená po vyčerpaní všetkých zákonných možností krajinou, v ktorej k nemu prišlo.

Viac priestupkov, koniec „vymáhačov“

Rozšíri sa aj zoznam dopravných priestupkov, za ktoré môžu byť pokuty vymáhaná cezhranične. Okrem prekročenia rýchlosti, jazdy pod vplyvom alkoholu alebo nezastavenia na červenú pridali zákonodarcovia EÚ aj nebezpečné parkovanie, nebezpečné predbiehanie, prejazd cez plnú čiaru a útek z miesta nehody.

Mnohí motoristi už mali skúsenosť s „vymáhačmi“ pokút, napríklad za priestupky v Maďarsku, keď sa ich zaplatenia dožadovali poverené súkromné advokátske kancelárie spôsobom, ktorý hraničil so zastrašovaním, ak nie rovno vydieraním. Na podnet poslancov bude po novom súkromným subjektom zakázané pomáhať krajinám EÚ pri vyberaní dopravných pokút od zahraničných vodičov. Toto obmedzenie však začne platiť až dva roky po tom, ako krajiny EÚ začlenia nové pravidlá (po ich schválení Radou EÚ) do vlastnej domácej legislatívy, na čo budú mať 30 mesiacov.

S cieľom zvýšiť transparentnosť a uľahčiť implementáciu nových pravidiel má Komisia za úlohu vytvoriť online portál, ktorý bude okrem iných informácií obsahovať aj zoznam pravidiel, možnosti odvolania a informácie o pokutách za priestupky v rámci cestnej premávky. Spravodajca Kosma Złotowski k novým pravidlám uviedol: „… sú prospešné aj pre vodičov, ktorí dostanú informácie v stanovenom časovom rámci, v jazyku, ktorému rozumejú a s popisom odvolacieho konania. Zákaz využívania súkromných spoločností na vyberanie pokút účinne ochráni vodičov pred podvodmi a únikom osobných údajov.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Europarlament #cezhraničné vymáhanie pokút #vymáhači pokút
Články podľa značiek