Spoločnosť CATL predstavila revolučnú batériu. Umožňuje dojazd 1 000 km

Nová revolučná batéria má najvyššiu komerčne ponúkanú energetickú hustotu a superrýchle nabíjanie, zvyšujúce dojazd o kilometer za každú sekundu.

02.05.2024 14:00
catl2 Foto:
Revolučná batérie nie je koncept, smeruje do výroby.
debata (17)

Spoločnosť CATL predstavila na veľtrhu Auto China 2024 Shenxing PLUS, prvú lítium-železo-fosfátovú batériu na svete, ktorá umožňuje dojazd cez 1000 km, navyše so superrýchlym nabíjaním 4C.

Batéria má novú architektúru, katóda je vyrobená technológiou granulárnej gradácie, ktorá umiestňuje každú nanometrovú časticu do optimálnej polohy, aby bola dosiahnutá mimoriadne vysoká kompaktná hustota. Do anódy sa pridáva patentovaný 3D materiál v tvare voštinového plástu, ktorý zvyšuje hustotu energie a zároveň účinne reguluje objemovú rozťažnosť počas nabíjacích a vybíjacích cyklov. Jednodielne puzdro, optimalizuje využitie vnútorného priestoru a umožňuje použitým článkom dosiahnuť maximálnu hustotu energie.

Nová batérie má nielen rekordnú energetickú... Foto: CATL
catl1 Nová batérie má nielen rekordnú energetickú hustotu, ale aj revolučnú architektúru a vylepšený teplotný manažment.

Vďaka inovatívnym materiálom a revolučnej architektúre prekonáva hustota energie v batérii hranicu 200 Wh/kg (dosahuje 205 Wh/kg), čím umožňuje vyššie zmienený dojazd cez 1000 km. Okrem dlhého dojazdu sa batériua Shenxing Plus môže pochváliť aj rýchlym nabíjaním. Po 10 minútach nabíjania sa dojazd zvýši o 600 km, teda rýchlosť nabíjania sa posunula na úroveň jeden kilometer za sekundu.

Na dosiahnutie zvýšenia rýchlosti nabíjania využíva batéria Shenxing Plus technológie, ako je rýchly lítium-iónový vodivý povlak, pridanie prechodových kovových prvkov a nové nanometrové zapuzdrenie, ktoré zaisťuje plynulejší a účinnejší prenos energie medzi katódou a anódou. Zároveň je kompletne prepracovaný teplotný manažment batérie, riadený umelou inteligenciou. Batéria smeruje d výroby, bude však vyžadovať aj špeciálne superrýchle nabíjačky.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #CATL #rýchle nabíjanie #revolučná batéria #batéria pre elektromobily
Články podľa značiek