Vedci našli pod viečkom nádrže zázračnú baktériu. Požiera benzín!

Je to možné? Španielski vedci objavili doteraz neznámy druh batérie, ktorá sa živí palivom. Ale nebojte sa, z nádrže vám neubudne. Jej využitie však môže byť obrovské.

25.07.2022 14:00
debata (1)
Novú baktériu, ktorá sa živí benzínom, našli... Foto: ISysBio
Nová baktéria degradujúca benzín Novú baktériu, ktorá sa živí benzínom, našli vedci pod viečkom nádrže hybridnej Toyoty Yaris. Aj preto tím vedcov chce, aby dostala názov Isoptericola toyotensis.

Vedeli ste, že okolo 99 % baktérií, mikróbov či húb, ktoré žijú na našej planéte, je stále neznámych? Je to ríša, ktorú vlastne nepoznáme. A často šokujúca. Dokladuje to aj najnovší objav španielskych vedcov z Inštitútu integračnej biológie (I˛SysBio) vo Valencii. Tí sa rozhodli preskúmať život pod viečkami nádrží áut. Jednoducho, vyšli na parkovisko pred svojím pracoviskom a odobrali vzorky. Preskúmať tento „vesmír“ a hľadať baktérie na tomto mieste sa rozhodli výskumníci preto, lebo autá sa pohybujú a zhromažďujú tak organizmy z mnohých oblastí.

Rheinmetall - plastové pružiny Čítajte viac Rheinmetall: Revolučné pružiny z plastu idú do výroby. Sú až o 75 % ľahšie!

Boli úspešní, našli hneď niekoľko neobjavených organizmov a z toho jeden, ktorý má priam neuveriteľné schopnosti. Baktéria rodu Isoptericola dokáže totiž prežiť v toxickom prostredí a degradovať palivo. Presnejšie, rozkladať ho. Ako? Člen vedeckého tímu Manuel Porcara povedal, že baktérie používajú benzín alebo naftu ako zdroj uhlíka, čo znamená, že ho doslova konzumujú, rastú a rozmnožujú sa. Iste vám napadne, že takáto baktéria by vám mohla spotrebovať drahocenné palivo v nádrži. Tak to však nie je. Podľa Porcara je rýchlosť, akou sa baktérie palivom živia, taká pomalá, že škodu nespôsobia.

Klíma v aute Čítajte viac VIDEO: Teplota rastie a klíma v aute hapruje? Expert: Pozor na štyri signály

Objav by však mohol mať veľký význam pre ochranu životného prostredia. Proces nazvaný bioremediácia, ktorý baktéria zvládne, používajú totiž mikroorganizmy, rastliny a mikróby na detoxikáciu kontaminantov v pôde. Novoobjavená baktéria by teda mohla pomáhať pri haváriách, keď dôjde k úniku palív. „Baktérie sa vyvíjali miliardy rokov a v dôsledku toho si vyvinuli veľmi rozmanitú škálu metabolických dráh, vďaka ktorým sú schopné získavať energiu prakticky z každej organickej zlúčeniny. Ich všadeprítomnosť, rýchlosť rastu a schopnosť prenosu génov ich kvalifikuje na dokonalých kandidátov na bioremediáciu nebezpečných látok vrátane palív,“ píše sa v štúdii.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #benzín #objav #vedci #baktérie #mikroorganizmy
Články podľa značiek