Čínsky BYD v rakúskom tendri zvalcoval európskych konkurentov. Nemali šancu

Čínska automobilka BYD v rakúskom štátnom tendri na elektromobily s prehľadom porazila všetkých európskych konkurentov, vrátane Volkswagenu, BMW a Oplu.

02.02.2024 16:00
BYD Atto 3 - EU 2023 Foto:
Jedným z áut, na ktorých budú rakúski štátni úradníci jazdiť, je aj BYD Atto 3.
debata (44)

Naštvaní sú rakúski odborári, znepokojení politici a aj verejnosť, ale nepomôžu si. Približne 640 elektrických áut dodá rakúskej štátnej správe čínska automobilka BYD. Tá v konkurze doslova „strčila do vrecka“ všetkých konkurentov, ponúkla totiž ceny, ktorým sa ani nepriblížili. Naprázdno obišli koncern Volkswagen, BMW, Opel a cenovo Číňanom nedokázal konkurovať ani Hyundai.

A tak budú rakúski úradníci, vrátane predstaviteľov Riaditeľstva výstavby ciest a dopravy, jazdiť na čínskych elektrických modeloch automobilky BYD, ktorými sú Dolphin, bestseller Atto 3 a Seal. Rakúšania chystajú aj ďalšie podobné tendre a BYD sa razom zaradil k ich favoritom.

Vyskúšali sme čínske elektrické kombi MG5
Video

To znepokojuje aj niektorých politikov. „Keďže Európska únia zakazuje spaľovacie motory, pri ktorých má technologický náskok a presadzuje batériové elektromobily, pri ktorých sú Číňania absolútnymi lídrami, budeme mať v Európe čoskoro len čínske autá,“ vyhlásil rakúsky štátny radca Günther Steinkellner (FPÖ).

Nio-ES8-export-Shanghai-Waigaoqiao-Port-1024x576 Čítajte viac A je to tu. Európa chce vyšetrovať lacné čínske elektromobily. Peking sa už vyhráža

Pridali sa aj odborári. „Z peňazí rakúskych daňových poplatníkov sa domácim úradom budú dodávať elektromobily Made in China. Ako odborový zväz kritizujeme absenciu národnej a európskej priemyselnej stratégie. Zároveň sa nám nepáči, že pri verejnom obstarávaní sa nedostatočne zohľadňuje miesto výroby a európska pridaná hodnota,“ vyhlásil odborový zväz Pro-Ge.

Európske automobilky sú už dlhší čas znepokojené lacnou čínsku konkurenciou v oblasti elektromobilov. Politici dnes už verejne hovoria o možnostiach, ako čínsky dovoz áut do Európy obmedziť, napríklad formou zavedenia špeciálnych ciel. Zákonný spôsob, ktorý by nebol v rozpore s medzinárodným obchodným právom sa však hľadá ťažko.

© Autorské práva vyhradené

44 debata chyba
Viac na túto tému: #BYD #čínske elektromobily #lacné elektromobily
Články podľa značiek