Rusi vyvíjajú ‘záchranku‘ pre elektromobily. Bude na plyn

Rusko nie je práve rajom elektromobilov. Chýbajúca nabíjacia infraštruktúra totiž elektrickým autám príliš nepraje. Spoločnosť PMS má riešenie aspoň pre situácie, keď ostane nenabitý elektromobil visieť kdesi na okraji cesty. Nabije ho „zemným plynom“.

02.02.2024 14:00
Mobilná nabíjačka pre elektromobily - Priori... Foto:
Mobilná nabíjačka pre elektromobily môže pomôcť v núdzi. A aby sa tvárila aspoň trochu ekologicky, jej spaľovací motor poháňajúci generátor bude bežať na zemný plyn. Zariadenie sa zmestí do bežnej dodávky.
debata (6)

Ruská spoločnosť A Priori Machine Solutions (PMS), ktorá už vyvinula prvý ruský elektrický traktor, predstavila koncept mobilnej elektrárne (MELS) pre nabíjanie elektromobilov. Prvý prototyp má byť hotový tento rok. Domnieva sa, že záujem by mohli mať o takúto pojazdnú službu nielen uviaznutí elektromobilisti, ale aj firmy, ktoré sa venujú zdieľaniu elektromobilov v mestách alebo taxislužby prevádzkujúce elektromobily, prípadne komunálne služby. Aj tam sa môže ľahko stať, že verejne dostupný elektromobil ostane „bez šťavy“.

nabíjanie škoda enyaq Čítajte viac Pozor na podvody na nabíjačkách. Zločinci kradnú platobné údaje

V čom tkvie princíp? Nejde o žiadnu geniálnu myšlienku. V podstate je to generátor elektrickej energie poháňaný spaľovacím motorom. Samozrejme, nabíjať elektromobil pomocou fosílnych palív nemá žiaden zmysel z pohľadu ekológie, je to len ďalšie plytvanie energiou a ďalšia tvorba CO2, a tak si namiesto benzínu či nafty vybrali autori projektu aspoň o čosi zelenší zemný plyn. Zariadenie, ktoré obsahuje aj batériu či chladiaci okruh, má mať nabíjací výkon 125 kW a dá sa integrovať do bežnej dodávky s nosnosťou do 3,5 tony.

elektromobilita Čítajte viac Nemecko už obmedzuje elektrinu pre elektromobily. A to v čase, keď sú ich len 2 percentá!

Zásoba stlačeného zemného plynu v šiestich nádržiach má vystačiť asi na osem hodín nabíjania. Zariadenie by teda dokázalo nabiť len niekoľko elektromobilov a potom by bolo nutné nádrže opäť doplniť plynom. S úplným nabitím elektrických áut systém ale nepočíta. Stačí ak by sa elektromobil nabil aspoň tak, aby s ním bolo možné ísť na bežnú nabíjaciu stanicu. Tak by sa počet vozidiel využívajúcich mobilnú elektráreň zvýšil. Spoločnosť PMS plánuje vytvoriť aplikáciu, cez ktorú by sa dala takáto služba objednať, využiť a zaplatiť. V Moskve, kde je zatiaľ len 240 nabíjačiek, by mal MELS nepochybne dosť práce.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #MELS #nabíjanie elektrombilov
Články podľa značiek