J.D. Power: Majitelia elektromobilov sú šokovaní rýchlym opotrebením pneumatík. Aspoň v USA

Vyplynulo to z prieskumu viac ako 31 000 majiteľov áut modelových rokov 2022 a 2023. Je to dané zlým informovaním či skôr nevhodným obutím?

08.04.2024 14:00
Letne pneumatiky Tyre Reviews Foto:
Vysoká hmotnosť elektromobilov a vyšší krútiaci moment ich motorov dajú pneumatikám poriadne zabrať. Ich životnosť tak rapídne klesá.
debata (8)

Americká spotrebiteľská organizácia J.D. Power uskutočnila pravidelný prieskum spokojnosti majiteľov áut s pneumatikami. Ten vyplynul z odpovedí 31 414 opýtaných motoristov. Najlepšie z neho vyšli značky Michelin, Goodyear, Continental a Kumho. Zaujímavejšie je ale iné zistenie. J.D. Power totiž znamenal zväčšujúcu sa priepasť spokojnosti s pneumatikami medzi vlastníkmi konvenčných áut a elektromobilov. Elektromobilisti totiž uviedli, že ich pneumatiky sa opotrebúvajú oveľa rýchlejšie, než čakali. Podľa štúdie majú majitelia elektromobilov podobné očakávania od pneumatík v oblasti životnosti ako majitelia áut so spaľovacími motormi. A tu je kameň úrazu.

electric-drive-2 Čítajte viac Toto vám pri kúpe elektromobilu nepovedia! Pneumatiky by ste mali meniť každý rok

Je známe, že elektromobily ničia pneumatiky rýchlejšie, čo je dané ich vyššou hmotnosťou a tiež vyšším krútiacim momentom elektromotorov. Na túto skutočnosť však nie sú majitelia upozornení a očakávajú, že novú súpravu pneumatík budú potrebovať najskôr po piatich rokoch. Nie je to však tak. V analýze CDK Global z roku 2023 „EV Service: Today and Tomorrow“ sa napríklad konštatuje, že odporúčané servisné plány pre väčšinu elektromobilov v USA zahŕňajú každoročnú kontrolu a výmenu pneumatík. Pre Ford Mustang Mach E sa odporúča výmena ročne alebo každých 16 000 km, pre Hyundai Ioniq 6 ročne alebo každých 14 000 km a pre pikap GMC Hummer EV je to dokonca každých 12 000 km.

Označovanie zimných pneumatík Čítajte viac Vodiči, pozor! Od 1. októbra budú pneumatiky M+S ‘nelegálne‘. Hrozí pokuta

„Rozširujúca sa priepasť v spokojnosti medzi elektromobilmi a vozidlami poháňanými klasickými motormi poukazuje na príležitosť pre výrobcov pneumatík a výrobcov automobilov vzdelávať majiteľov elektromobilov o rozdieloch,“ povedala Ashley Edgarová, riaditeľka alternatívnej mobility v J.D. Power. „Navyše kvôli konfliktu medzi maximalizáciou dojazdu a optimalizácie opotrebovania pneumatík pre elektromobily musia výrobcovia pneumatík a výrobcovia automobilov spolupracovať, aby prekonali túto výzvu bez toho, aby úplne obetovali schopnosti pneumatík v iných oblastiach, najmä keď sa trh EV stále zväčšuje,“ dodala.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #J.D. Power
Články podľa značiek