Čínska značka HiPhi chcela dobyť Európu. Teraz zastavila výrobu a zamkla fabriku

Čínska značka HiPhi chcela konkurovať vo výrobe elektromobilov Mercedesu a BMW. Teraz zastavila výrobu a zamestnancov nechce pustiť do fabriky.

20.02.2024 16:00
HiPhi Foto:
HiPhi ponúka trojicu luxusných elektromobilov, nazvaných X, Y a Z.
debata (6)

Čínsky elektrický startup HiPhi vznikol len v roku 2017. Okamžite sa zaradil k najnádejnejším výrobcom elektromobilov. V Číne sa mu podarilo poraziť v predaji elektromobilov také esá ako BMW, Audi a Porsche.

Následne expandoval aj do Európy. Len pred pár mesiacmi sme mali možnosť pozrieť si v showroome na mníchovskom letisku dva z troch jeho nových modelov, jednoducho nazvaných X, Y a Z. Treba povedať, že všetky vyzerajú mimoriadne futuristicky a zároveň luxusne. Spracovanie je taktiež na vysokej úrovni a všetky modeli majú špičkové parametre. Vyzeralo to tak, že pred touto progresívnou čínskou elektromobilkou sa črtá žiarivá budúcnosť, zaradí sa k top výrobcom luxusných elektromobilov a dokáže konkurovať aj značkám ako BMW alebo Mercedes-Benz. A to aj cenovo, okrem lacného Y, oba zvyšné štartovali na šesťcifernej sume, samozrejme v eurách.

Vyskúšali sme čínske elektrické kombi MG5
Video

Ale už to tak nevyzerá. Čínsky výrobca elektrických vozidiel Human Horizons Group, kam patrí značka HiPhi, pozastavil svoju činnosť na najmenej šesť mesiacov. A nielen to. Automobilka dokonca zakázala pracovníkom vstup do svojej továrne, uviedol zamestnanec, ktorý si neželal byť menovaný, pretože nemá oprávnenie verejne o dianí v spoločnosti hovoriť. Informuje o tom server AutoNews.com. Zamestnanci dostanú januárové mzdy koncom februára a ďalšie dva mesiace budú dostávať 70 percent mzdy, následne už len minimálnu.

Na spoločnosť Human Horizons sa zvyšuje tlak, pričom čínske médiá už minulý mesiac informovali, že zatvorila obchody v mestách vrátane Guangzhou a Chengdu a nezaplatila niektorým dodávateľom včas. Firma informácie o problémoch popiera, na žiadosti o komentár neodpovedá.

HiPhi Čítajte viac HiPhi X, Y, Z: Toto je nové čínske trio. Útočí na Teslu aj Porsche

Menší výrobcovia ako Human Horizons sú tvrdo zasiahnutí intenzívnou konkurenciou a zároveň nestabilitou trhov, vyplývajúcou z politického napätia vo svete. Mnohých to už „položilo“, počet registrovaných výrobcov EV vlani klesol na 100 zo zhruba 500 v roku 2019, keďže dotácie končia. HiPhi, predala napríklad v uplynulom roku len necelých 8 000 vozidiel. Pre HiPhi je súčasná situácia veľmi nepríjemná aj preto, lebo ohrozuje kľúčovú dohodu o spolupráci na vývoji, výrobe a predaji elektrických vozidiel s ministerstvom investícií Saudskej Arábie z minulého roka v hodnote 5,6 miliardy dolárov.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #čínske automobilky #Human Horizons #čínske elektromobily #HiPhi
Články podľa značiek