Významný míľnik: Škoda už vyrobila 200 000 Enyaqov. Tohtoročný model vylepšuje

Enyaq, prvý čisto elektrický model Škody, bol predstavený v roku 2020. Tento rok sa dočkal vylepšení, zrýchlilo sa aj nabíjanie.

22.02.2024 14:00
200000-vyrobenych-vozidiel-modelovej-rady-Skoda... Foto:
Enyaq je zatiaľ jediným batériovým elektromobilom v ponuke Škody. Už na jeseň ho doplní kompaktný Elroq.
debata

Spoločnosť Škoda Auto dosiahla významný míľnik: celkovo vyrobila už 200 000 vozidiel Enyaq a Enyaq Coupé. Jubilejným vozidlom je biely Enyaq Coupé Sportline, ktorý zišiel z výrobnej linky 16. februára. V roku 2023 česká automobilka dodala 81 700 týchto plne elektrických SUV, čo v porovnaní s predchádzajúcim rokom predstavuje nárast o 52,1 percenta.

V Českej republike získali modely Enyaq a Enyaq Coupé štvrtinový podiel na trhu s elektromobilmi, vďaka čomu ide o najobľúbenejší elektrický rad. S viac ako 17-percentným podielom na trhu Enyaq vedie aj na Slovensku. V Estónsku, Fínsku, Rakúsku a Švajčiarsku mu medzi elektromobilmi patrí druhé miesto.

Nový Superb a Kodiaq sú na Slovensku.
Video
O ich budúcnosti hovorí Jaroslav Hercog, šéf Škody Auto Slovensko.

Prevedenie pre modelový rok 2024 obsahuje mnoho vylepšení: verzie Enyaq 85, 85× a RS sú vybavené výkonnejšími a účinnejšími elektromotormi na zadnej náprave a novým softvérom, ktorý prináša intuitívnejšie používateľské rozhranie. Tieto úpravy spolu s ďalšími technickými vylepšeniami zvyšujú dojazd a spolu s predhrievaním batérie napomáhajú rýchlejšiemu dopĺňaniu energie na nabíjacích staniciach. Dojazd sa zvýšil na viac ako 560 km pre variant SUV a viac ako 570 km pre verziu Coupé, pričom v oboch prípadoch so skrátenou dobou nabíjania z 10 na 80 percent pod 30 minút.

Škoda Enyaq iV 80 Coupé - test 2023 Čítajte viac Test: Škoda Enyaq iV Coupé 80 Longue – športová, ale stále praktická

Na jeseň tohto roku Škoda Auto predstaví nový model Elroq a ešte viac tak pokročí v plnení svojich cieľov v oblasti e-mobility. Toto plne elektrické kompaktné SUV predznamenáva začiatok ambiciózneho plánu, v rámci ktorého automobilka v priebehu nasledujúcich rokov uvedie na trh celkovo šesť nových elektrických modelov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda Auto #elektromobil #Škoda Enyaq #najpredávanejšie elektromobily
Články podľa značiek