Nissan X-Trail Mountain Rescue: Tento koncept chce zachraňovať lyžiarov

Nissan prerobil svoj hybridný X-Trail na záchranársky „ratrak“. Demonštrovať má výhody technológie e-4orce s dvojicou elektromotorov a 3-valcovým generátorom.

18.01.2024 18:00
debata
Nahradenie kolies pásovým systémom si vyžiadalo... Foto: guillem hernandez
Nissan X-Trail Mountain Rescue Exterior 15 1 Nahradenie kolies pásovým systémom si vyžiadalo aj rozšírenie blatníkov. Každú z náprav poháňa samostatný elektromotor. O elektromobil ale nejde.

V podstate ide o bežný X-Trail s pohonom e-4orce, no do parády si ho vzali experti na stavbu záchranárskych vozidiel horskej služby. X-Trail tak dostal namiesto kolies pásy, aby si poradil s blatom, snehom či ľadom. Z tohto dôvodu museli „tuneri“ výrazne rozšíriť jeho blatníky. A keďže záchranársky X-Trail Mountain Rescue má až o 23 cm vyšší podvozok, pribudli tiež bočné stúpačky. Na streche nechýba svetelná rampa, svetelná siréna a najmä strešný nosič na prepravu evakuačných nosidiel a lopát na sneh. Vpredu je umiestnený navijak pre krízové situácie a ťažné oko.

Na streche je nosič na lopaty, náradie či... Foto: guillem hernandez
Nissan X-Trail Mountain Rescue Exterior 4 1 Na streche je nosič na lopaty, náradie či nosidlá. Nechýba ani svetelná rampa a siréna.

Pozrite si záchranársky Nissan X-Trail v akcii

V kabíne sú len tri sedadlá, z toho dve vpredu. Zadná časť interiéru je totiž upravená tak, aby tam bolo možné umiestniť nosidlá so zraneným lyžiarom a zdravotníka s potrebným zdravotníckym vybavením. Upravený X-Trail sa predstaví v talianskom lyžiarskom stredisku Cervino Ski Paradise. A bude naozaj slúžiť svojmu vznešenému poslaniu v rámci akcie „Jazdite zodpovedne“, ktorá má motivovať lyžiarov k bezpečnému chovaniu na svahoch. X-Trail bude propagovať zdvorilú etiketu na svahoch umiestnením digitálnych značiek, ktoré vyzvú lyžiarov, aby spomalili v miestach, kde sa stretávajú rôzne zjazdovky, a znížili tak riziko kolízie.

Zadná časť interiéru je prispôsobená tak, aby... Foto: guillem hernandez
Nissan X-Trail Mountain Rescue Interior 6 1 Zadná časť interiéru je prispôsobená tak, aby sa sem zmestil zranený lyžiar na nosidlách a zdravotník s potrebným záchranárskym vybavením.
Nissan X-Trail - test 2023 Čítajte viac Test: Nissan X-Trail e-Power – ako jazdí veľké SUV s 3-valcom? Fantasticky

Podobne ako radary na ceste, ktoré zobrazujú rýchlosť vozidla, budú monitorovať rýchlosť blížiacich sa lyžiarov a zobrazovať „Ďakujem“ pre tých, ktorí sa blížia ohľaduplnou rýchlosťou, alebo „Spomaľte“, ak sa ich rýchlosť vyhodnotí ako nadmerná. Nissan X-Trail Mountain Rescue má zároveň demonštrovať výhody pohonu e-4orce s dvojicou elektromotorov a 3-valcovým generátorom. Podľa Nissanu tento systém dokáže reagovať na zmenu úrovne priľnavosti 1 000-krát rýchlejšie ako tradičný systém pohonu 4×4 na mechanickej báze.

Nissan X-Trail Mountain Rescue Interior  13  1
Nissan X-Trail Mountain Rescue Interior  13  1
+30Nissan X-Trail Mountain Rescue Interior  13  1
Nissan Ariya Nismo Čítajte viac Nissan Ariya Nismo: Japonci výkonovo pritvrdili. Zatiaľ len na domácom trhu

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nissan #Nissan X-Trail
Články podľa značiek