Škoda Kodiaq: Druhá generácia je už na linkách. Poďte sa pozrieť do hál

Škoda spustila výrobu nového SUV Kodiaq vo svojom závode v Kvasinách. Investovala doň 49 miliónov eur.

19.01.2024 12:00
Škoda Kodiaq - výroba 2024 Foto:
Ešte nedávno schádzali z liniek závodu v Kvasinách Superby tretej generácie. Teraz však uvoľnili miesto novému Kodiaqu. Denne by ich tu mala Škoda zmontovať až 410 kusov.
debata

Druhú generáciu Kodiaqu predstavila Škoda vlani v októbri v Berlíne. Odvtedy pracovala na spustení jeho výroby v závode v Kvasinách. Nástup nového Kodiaqu si vyžiadal modernizáciu vo výške 49 miliónov eur. Napríklad v súvislosti s výrobou úplne novej plug-in hybridnej verzie Kodiaq iV. Prestavba výrobnej linky sa týkala aj manipulátorov, montáže podvozkov a dopravníkových technológií, ale napríklad aj úpravy robotov, ktoré nanášajú lepidlo na montáž okien.

Pozrite si výrobu novej Škody Kodiaq

Video
Nová Škoda Kodiaq (2024) Čítajte viac Nový Kodiaq je predstavený! Vyzerá skvele a je nabitý špičkovými technológiami

Ešte nedávno schádzali z tej istej linky vozidlá Škoda Superb tretej generácie. V záujme získania dodatočných výrobných kapacít pre modely SUV presunula Škoda výrobu novej, štvrtej generácie Superbu do bratislavského závodu Volkswagen a prvé autá tamojšiu linku opustili už v minulom roku. Vďaka tomuto kroku sa ročná výroba modelov Karoq a Kodiaq v Kvasinách zvýši celkovo až o 150 000 kusov. Podľa plánov má z výrobnej linky každý deň zísť až 410 nových Kodiaqov.

Ešte nedávno schádzali z liniek závodu v... Foto: Škoda-Auto
Škoda Kodiaq - výroba 2024 Ešte nedávno schádzali z liniek závodu v Kvasinách Superby tretej generácie. Teraz však uvoľnili miesto novému Kodiaqu. Denne by ich tu mala Škoda zmontovať až 410 kusov.

Novinka pokračuje vo veľkej SUV ofenzíve automobilky. Prvá generácia Kodiaqu prišla v roku 2016. O rok neskôr nasledoval menší Karoq, v roku 2019 Kamiq a v roku 2020 aj prvé elektrické SUV Enyaq. Na jeseň 2018 sa Kodiaq RS stal prvým športovým SUV Škody. Do dnešných dní zišlo z výrobných liniek v Česku, na Ukrajine a v Číne, a do začiatku roka 2022 aj v Rusku, viac ako 870 000 Kodiaqov prvej generácie, ktoré boli dodané zákazníkom na 60 trhoch celého sveta. Novinka by sa mala dostať na trh v priebehu mája.

Škoda Kodiaq Coupé - ilustrácia 2023 Čítajte viac Škoda Kodiaq Coupé? Takto by mohla vyzerať, no zatiaľ je len snom

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #Škoda-Auto #výroba áut #Škoda Kodiaq
Články podľa značiek