BMW Motorrad Concept Link: Toto je viac ako elektrický skúter

BMW Motorrad sa pohralo s myšlienkou mestskej mobility blízkej budúcnosti. Má podobu nezvyčajného skútra, ktorý kombinuje digitálny a analógový svet.

01.06.2017 16:00
debata
BMW Motorrad Concept Link je v podstate... Foto: BMW Motorrad
BMW Motorrad Concept Link - 2017 BMW Motorrad Concept Link je v podstate minimalistický elektroskúter, ktorého dizajn formovala najmä funkčnosť.

Elektrické skútre nie sú už dnes ničím výnimočným. Tento áno. BMW Motorrad sa totiž inšpirovalo nedávnym futuristickým projektom „superbajku“ Vision Next 100 a časť jeho myšlienok pretavilo aj do tohto mestského stroja. Koncept BMW Motorrad Link bol od začiatku vyvíjaný ako elektrický mobilný prostriedok na dvoch kolesách. Aj preto dostal nezvyčajne nízky a dlhý rám. To umožnilo umiestniť plochú batériu čo najnižšie, čo sa má prejaviť v dobrej ovládateľnosti. Osvetlenie zabezpečujú ploché organické kryštály LEC.

BMW Motorrad Concept Link - 2017
BMW Motorrad Concept Link - 2017
+8BMW Motorrad Concept Link - 2017

Celá technická časť vrátane kolies, ich horizontálnych závesov, batérie a kompaktného elektromotora s remeňovým prevodom je vyhotovená v čiernej farbe. Samotná karoséria dostala lak Liquid Metal Titanium. Odhalené elektrické káble kontrastujú oranžovou izoláciou. Jednoducho, Concept Link zámerne odhaľuje konštrukciu. Nízka stavba umožňuje nastupovať na elektrický skúter nielen zboku, ale aj zozadu. Sedadlo jazdca má pritom veľký rozsah nastavenia a pod ním ukrýva karoséria praktický batožinový priestor s elektricky otváranými posuvnými dvierkami.

O atypické proporcie sa stará nízky rám a veľká... Foto: BMW Motorrad
BMW Motorrad Concept Link - 2017 O atypické proporcie sa stará nízky rám a veľká vzdialenosť kolies, čo umožnilo nízke umiestnenie plochej batérie a veľmi ľahké nastupovanie. Dokonca aj zozadu.

O výkone, kapacite batérií ani dojazde BMW Motorrad nič neprezradilo. Sústreďuje sa skôr na otázku konektivity, teda spojenia stroja a jazdca. Vďaka prepojeniu kalendára vie BMW Concept Link najbližší program užívateľa. Navrhnúť mu môže najrýchlejšiu alebo najzaujímavejšiu trasu a tomu dokonca prispôsobiť výber hudby. Namiesto prístrojového panelu používa koncept head-up displej na veternom štíte. Ďalšie menej dôležité informácie možno získať z displeja pod riadidlami. Zároveň slúži ako ovládacie centrum navigácie či infotainmentu.

Namiesto prístrojového panelu používa koncept... Foto: BMW Motorrad
BMW Motorrad Concept Link - 2017 Namiesto prístrojového panelu používa koncept head-up displej. Menej dôležité údaje sa zobrazujú na dotykovom displeji.

Na riadidlách sa navyše nachádzajú voľne programovateľné tlačidlá. Jazdec si teda môže vybrať ich funkciu podľa frekvencie využívania, čo znamená, že pri ovládaní nemusí dávať ruky z riadidiel. Aby sa zvýraznilo prepojenie jazdca so strojom, vytvorilo BMW aj špeciálny funkčný oblek. Pohybom ruky po rukáve sa napríklad otvárajú dvierka batožinového priestoru. Pritom navrhnutý kabát nepôsobí, že je určený len na motocykel. Chrániče sú integrované v špeciálnej látke tak, aby neboli viditeľné.

Štúdiu Motorrad Concept Link ukázalo BMW Motorrad na prestížnej prehliadke elegancie Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2017.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #Concorso d’Eleganza Villa d’Este #BMW Motorrad #BMW Motorrad Concept Link
Články podľa značiek