Ruský Kalašnikov rozbieha výrobu motoriek. Majú slúžiť v armáde

Ruská spoločnosť Kalašnikov, preslávená samopalom AK-47, chce vrátiť život skrachovanej motocyklovej značke Iž. Namiesto dvojtaktu bude nové motorky poháňať elektromotor. Kariéru majú naplánovanú v polícii a armáde.

19.10.2017 16:00
debata (56)
Prvé nové motocykle Iž budú slúžiť polícii v... Foto: Kalašnikov
Iž Kalašnikov - elektrické enduro Prvé nové motocykle Iž budú slúžiť polícii v Moskve v roku 2018 počas majstrovstiev sveta vo futbale.

Ruský Kalašnikov Group nie je už dávno spoločnosťou, ktorá by sa venovala len zbraniam. I keď stále produkuje deriváty slávneho AK-47 a tiež lovecké guľovnice a brokovnice Baikal. Nedávno predstavila napríklad osobné vznášadlo, akýsi malý dron, stavia lode a najnovšie sa rozhodla vstúpiť aj do sveta jednej stopy. Vlastní totiž ruskú motocyklovú značku Iž. Lenže tá skončila s výrobou motoriek s dvojtaktnými motormi už takmer pred dekádou. Jej modely, odvodené od nemeckých DKW, schádzali pritom z liniek závodu v Iževsku od roku 1933.

Elektrické policajné enduro poháňa elektromotor... Foto: Kalašnikov
Iž Kalašnikov - elektrické enduro Elektrické policajné enduro poháňa elektromotor s výkonom 15 kW. Na jedno nabitie má prejsť 150 km.

Kalašnikov sa rozhodol Iž reinkarnovať. No nie v podobe, v akej sme ho poznali doteraz. Projekt je v plnom prúde, čo firma dokladuje prezentáciou prvých strojov. Nové motocykle zamenia dvojtaktné motory s objemom 350 kubických centimetrov za elektromotory. Prvá verzia mieri do sveta endúr. A nie náhodou. Zaujať chce totiž políciu a armádu. Podľa dostupných informácií poháňa policajný a armádny Iž elektromotor s výkonom 15 kW a na jedno dobitie zvládne absolvovať 150 km. Maximálna rýchlosť má byť obmedzená na 80 km/h.

Policajné verzie budú vybavené všetkým... Foto: Kalašnikov
Iž Kalašnikov - elektrické enduro Policajné verzie budú vybavené všetkým potrebným príslušenstvom vrátane vysielačky a majáku.
Kalašnikov už potvrdil, že 50 nových strojov dodá moskovskej polícii. Využívať by ich mala začať od budúceho roka. A to počas majstrovstiev sveta vo futbale. Po ich skončení budú slúžiť naďalej hliadkam počas športových podujatí a tiež v parkoch či peších zónach. Špeciálne upravené stroje sú vybavené bočnými kufríkmi, majákom aj sirénou.
Iž Kalašnikov - elektrické enduro
Iž Kalašnikov - elektrické enduro
+15Iž Kalašnikov - elektrické enduro

© Autorské práva vyhradené

56 debata chyba
Viac na túto tému: #kalašnikov #motocykle #Iž
Články podľa značiek