Yamaha Niken: Tri kolesá pre motorku? Vyzerá to nádejne

Trojkolesové skútre sú už realitou. Svet motocyklov však tomuto technickému riešeniu zatiaľ odoláva. Zmeniť by to mohla Yamaha. Na motosalóne v Miláne ukáže koncept Niken. Má tri kolesá a vraj sa chystá do výroby.

03.11.2017 19:00
debata (5)
Koncept Niken je vybavený predným zavesením... Foto: Yamaha
Yamaha Niken Concept - 2017 Koncept Niken je vybavený predným zavesením Leaning Multi Wheeler s dvojicou kolies. Tie podporujú stabilitu a znižujú riziko pádu.

Tri kolesá sú vo svete skútrov už pár rokov bežné. Prinášajú lepšiu stabilitu, a teda vyššiu bezpečnosť. Pri zastavení nemusí navyše jazdec zložiť nohu zo skútra, aby udržal rovnováhu, pri zaparkovaní zas nepotrebuje stojan. A čo motocykle? Tam sa zatiaľ na čosi podobné nik neodhodlal. Čo však nie je, môže byť. S rovnakou koncepciou sa totiž pohráva Yamaha. Síce len v podobe konceptu, ale plne funkčného. Na motosalóne v Miláne predstaví totiž trojkolesovú štúdiu Niken.

Špeciálna kinematika nebráni náklonom v... Foto: Yamaha
Yamaha Niken Concept - 2017 Špeciálna kinematika nebráni náklonom v zákrutách. Jazdec o radosť z jazdy nepríde. Naopak, zákruty môže „rezať“ rýchlejšie.

Nejde o žiaden futuristický stroj. Niken využíva sériovú techniku Yamahy, napríklad trojvalcový motor a v podstate bežný rám. To, čo ho odlišuje od ostatných motocyklov, je predné zavesenie Leaning Multi Wheeler. Používa dve paralelné vidlice. Pár 15-palcových kolies nemá obmedziť náklony v zákrutách. Tie umožňuje špeciálne navrhnutá kinematika. Má však priniesť viac bezpečnosti a minimalizáciu rizika pádu. Dve kolesá zároveň znamenajú účinnejšie spomalenie, keďže každé je vybavené samostatnou kotúčovou brzdou.

Až na predné zavesenie je konštrukcia konceptu... Foto: Yamaha
Yamaha Niken Concept - 2017 Až na predné zavesenie je konštrukcia konceptu Niken prakticky konvenčná. Aj to naznačuje, že do sériovej produkcie nemusí mať ďaleko.
Niken je dlhý 2 150 a vysoký 1 250 mm. Na šírku má však až 885 mm, to práve z dôvodu nezvyčajného zavesenia predných kolies. V mestskej premávke nebude preto taký obratný ako klasické motorky, ktoré sa dokážu preplietať kolónami. No iné výhody to kompenzujú. Yamaha nevylučuje sériovú výrobu. Technicky tomu nič nebráni. Počká si však najprv na reakcie publika počas milánskeho motosalónu EICMA, ktorý sa bude konať od 7. do 12. novembra.
Yamaha Niken Concept - 2017
Yamaha Niken Concept - 2017
+18Yamaha Niken Concept - 2017

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Concept #koncept #Yamaha #Yamaha Niken
Články podľa značiek