Jawa ožije v Indii. Toto je jej nový motor

Správy o výrobe motocyklov českej značky Jawa v Indii majú už približne tri roky. Teraz však ide do tuhého. O mesiac predstaví spoločnosť Mahindra novú Jawu, ktorá by sa mohla neskôr dostať aj do Európy.

22.10.2018 19:00
debata (36)
Nový motocykel Jawa pre Indiu by mal by v... Foto: Jawa
Jawa 250 - plagát Nový motocykel Jawa pre Indiu by mal by v retroštýle. Nepôjde teda o lacnú motorku pre masy.

Spolupráca so spoločnosťou Mahindra bola podľa vyjadrení Jawy spustená už pred viac ako troma rokmi. Cieľom je oživiť výrobu týchto motocyklov v Indii tak, ako to bolo v 50. a 60. rokoch minulého storočia. Na túto produkciu neskôr nadviazali licenčné indické motocykle Yezdi, a to až do roku 1996. Jawa je teda v Indii známou značkou.

„Nový stroj bude primárne určený pre indický trh. Plánované skúšky nám v blízkej dobe dajú odpoveď na to, či by bol možný predaj v iných regiónoch, napríklad aj v Európe a Českej republike,“ uviedla Jawa vo vyhlásení. Novinku má vyrábať dcérska spoločnosť Mahindra Classic Legends, čím sa potvrdzujú staršie informácie o tom, že nové indické Jawy by mali byť drahšie motocykle v módnom retroštýle.

Takto vyzerá nový vodou chladený 4-takný... Foto: Jawa
Jawa - nový motor Takto vyzerá nový vodou chladený 4-takný jednovalec pre indickú Jawu. Akoby z oka vypadol dvojtaktnému originálu. Má mať výkon 27 koní.

Classic Legends, ktorá je približne dva roky tiež vlastníkom legendárnej britskej značky BSA, na svojich stránkach predstavila minulý týždeň motor s logom Jawa. Má mať objem 293 ccm a výkon 27 koní. Vodou chladený 4-taktný jednovalec má spĺňať najnovšie emisné normy a jeho zvuk pripomínať akustiku klasických Jáw. Výrobu zabezpečí závod Mahindra Pithampur v štáte Madhjapradéš.

Klasický český výrobca motocyklov Jawa Moto z Týnca nad Sázavou sa vo svete preslávil najmä dvojtaktnou tristopäťdesiatkou, ktorú exportuje na niektoré vybrané trhy ešte aj dnes. Okrem nej vyrába aj modernejšie štvortaktné motocykle Jawa 350 a Jawa 660, ktoré sú dostupné aj na domácom trhu. Vlani vyrobila Jawa 1 331 motoriek, čo bolo o osem percent viac ako v roku 2016. Z toho 1 157 putovalo do zahraničia.

© Autorské práva vyhradené

36 debata chyba
Viac na túto tému: #Mahindra #Jawa
Články podľa značiek