Kalašnikov: Toto je nový ruský ‘café racer‘. Vyzerá úžasne

Ruská spoločnosť Kalašnikov, preslávená samopalom AK-47, sľúbia, že vráti život skrachovanej ruskej motocyklovej značke Iž. A aj to urobila. Po elektrických endurách pre armádu či mohutnom stroji pre Putinovu prezidentskú kolónu prichádza s krásnym „café racerom“. Benzín doň však nenatankujete.

27.11.2019 19:00
debata (20)
Tomuto „café raceru“ naozaj nič nechýba.... Foto: Kalašnikov
Kalašnikov - Café racer 2019 Tomuto „café raceru“ naozaj nič nechýba. Voľnomyšlienkarský stroj pre rebelov však poháňa elektromotor s výkonom 50 kW.

Ruský Kalašnikov Group nie je už dávno spoločnosťou, ktorá by sa venovala len zbraniam. I keď stále produkuje deriváty slávneho AK-47 a tiež lovecké guľovnice či brokovnice Baikal. Predstavila napríklad osobné vznášadlo, akýsi malý dron, stavia lode a pred dvoma rokmi sa rozhodla vstúpiť aj do sveta jednej stopy. Vlastní totiž ruskú motocyklovú značku Iž. Lenže tá skončila s výrobou motoriek s dvojtaktnými motormi pred viac ako dekádou. Jej modely, odvodené od nemeckých DKW, schádzali z liniek závodu v Iževsku od roku 1933 až do roku 2009. Netrvalo dlho a na svet prišli elektrické endurá, najmä pre políciu a armádu.

Hoci nový Iž nemá problém s raketovým... Foto: Kalašnikov
Kalašnikov - Café racer 2019 Hoci nový Iž nemá problém s raketovým zrýchlením, jeho maximálna rýchlosť je obmedzená na 100 km/h.
A potom šok v podobe reprezentačného motocykla s výkonom 110 kW pre kolónu ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorej kraľuje nová pancierovaná limuzína Aurus Senat. To je ale len začiatok, ako ukázala prezentácia nového stroja Ižu na odbornom fóre v Jaroslavli. Tentoraz civilného a na tému čoraz populárnejších „cafe racerov“. Tie sa vyznačujú minimalizmom a sklonenými riadidlami. Pod retrokabátom sa ale skrýva ekologická technológia. Tam, kde sa bežne nachádza povedzme vidlicový dvojvalec, nájdeme batérie a elektromotor. Má výkon 50 kW, čo má stačiť na prudké zrýchlenie. Maximálna rýchlosť je však obmedzená na 100 km/h. Možno z dôvodu dojazdu. Ten je totiž len 100 km. Veľkú kapacitu akumulátorov teda neočakávajme. Bližšie technické údaje ani termín sériovej výroby nového Ižu Kalašnikov nespresnil. V každom prípade by mohol mať úspech minimálne na domácom trhu. A ak sa darí ruskému Uralu napríklad v USA, nie je vylúčené, že by aj Iž mohol rozvíriť vody za Atlantikom. Má na to svojím exotickým dizajnom, pôvodom aj pohonom. Uvidíme, koľko bude trvať realizácia celého projektu.
Kalašnikov - Café racer 2019
Kalašnikov - Café racer 2019
+1Kalašnikov - Café racer 2019

© Autorské práva vyhradené

20 debata chyba
Viac na túto tému: #kalašnikov
Články podľa značiek