Jawa 42 Boober Black Mirror: Ďalšia ‘štýlovka‘ z Indie stavila na temnotu

Indická Jawa opäť rozšírila ponuku. Atraktívny Cafe racer Jawa 42 Boober dostal „temný“ tuning. A veľmi mu to sluší. Zmeny však prebehli aj na motore.

14.09.2023 18:00
debata (3)
Edícia Jawy 42 Boober s prívlastkom Black... Foto: Jawa
Jawa 42 Boober Black Mirror - 2023 Edícia Jawy 42 Boober s prívlastkom Black Mirror stavila na kontrast čierneho laku a chrómu. V tomto štýle je vyhotovená nádrž motor aj kolesá. 2023

Reinkarnácia Jawy v Indii prebehla úspešnejšie ako tej originálnej v Českej republike. Kým v Týnci nad Sázavou vyrábajú takmer originály z osemdesiatych rokov a k tomu zopár licenčných motoriek, v Indii je z Jawy opäť kult. A ponuka neustále rastie. Vlani napríklad Jawa rozšírila portfólio o príťažlivý Cafe racer Jawa 42 Boober. Teraz sa môže pochváliť novou verziou s prívlastkom Black Mirror. Ako naznačuje názov, má ešte rebelskejší dizajn v temných odtieňoch.

Jawa 42 Sports Stripe Cosmic Carbon - 2023 Čítajte viac Jawa 42 Sports Stripe Cosmic Carbon: Nová limitka stavia na vesmírnych farbách

Novinkou je pochrómovaná palivová nádrž, ktorá kontrastuje s lesklým čiernym lakom. Podobne je to s kolesami s diamantovým rezom. Prepracovaný je aj kryt motora s elegantným čiernym povrchom a brúsenými chladiacimi rebrami na hlave valcov. Bočný panel má výraznú čiernu farbu a nápis ‚42‘ Bobber. Čierne sú blatníky aj výfuky, zakončené chrómovou koncovkou. Boober Black Mirror je naďalej určený len jednému jazdcovi. Sedadlo pre spolujazdca by ste tu hľadali márne.

Jawa 42 Boober Black Mirror - 2023
Jawa 42 Boober Black Mirror - 2023
+5Jawa 42 Boober Black Mirror - 2023

Prekvapením sú viaceré technické zmeny. Vodou chladený štvortaktný jednovalec s objemom 334 kubických centimetrov Booberu síce zostal, ale má škrtiacu klapku zväčšenú z 33 na 38 mm. Okrem toho znížili konštruktéri voľnobežné otáčky z 1 500 na pokojnejších 1 350 za minútu a zmenili aj softvérovú mapu motora. Pohodlnejšiu jazdu zabezpečuje nové vyladenie monotlmiča. Výkonové parametre sa však nemenili. Stále tu máme 29 koní (21 kW) a krútiaci moment 32,7 Nm. Táto sila sa prenáša na zadné koleso prostredníctvom šesťstupňovej manuálnej prevodovky, ktorá je teraz vybavená praktickou klznou spojkou.

Jawa 300 90th Anniversary Edition - 2019 Čítajte viac Jawe sa konečne darí. Pozrite si jej súčasné modely

Ashish Singh Joshi, generálny riaditeľ spoločnosti Jawa Yezdi Motorcycles, v komentári k článku publikovanom Min k uvedeniu novej špeciálnej edície Jawy 42 Bobber povedal: „Stajňa Bobber z nášho továrenského portfólia si vyslúžila obdiv a nadšenie zo strany zákazníkov. To nás prinútilo posunúť naše hranice v dizajne a konštrukcii ešte ďalej. A tak sme stvorili novú Jawu 42 Bobber Black Mirror.“ V Indii sa predáva v prepočte len za 2 400 eur. Ak by sa náhodou dostala na náš trh, bude podstatne drahšia. Už základný Boober stojí totiž na Slovensku 7 200 €.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Jawa #Jawa 42 #Jawa 42 Boober
Články podľa značiek