Ford predstavil ďalšie ekologické verzie

Ford v Paríži predstavil najúspornejšie verzie z oboch koncov svojej európskej modelovej ponuky - Ka 1.3 TDCi a Mondeo ECOnetic.

01.10.2010 04:40
Ford Mondeo ECOnetic Foto:
Ford Mondeo ECOnetic
debata

Malým sa hodí Ford Ka a veľkým zas Mondeo, no pokojne si to môžu prehodiť. V oboch prípadoch sa dočkajú úspory paliva oproti doterajším najstriedmejším verziám.

Keď sa spomenie Ka, každému je hneď jasné, že ide o najmenší Ford v ponuke. V kombinácii s naftovým motorom 1.3 TDCi a prvkami ECOnetic Technology má predpoklady stať sa šampiónom spotreby. Opak je však pravdou. Áno, priemerná spotreba 4,1 l/100 km je extrémne nízka, no o dve triedy väčší Focus ECOnetic je ešte o 0,3 litra úspornejší. Akokoľvek to je, Ford Ka nebol nikdy taký úsporný ako teraz.

Nové technológie pomohli skresať aj spotrebu... Foto: Ford
Ford Ka Nové technológie pomohli skresať aj spotrebu modelu Ka.

Od novembra 2010 dostanú oba motory (1.3 TDCi a 1.2 Duratec) sériovo systém Auto-Start-Stop. Vďaka nemu klesla spotreba benzínového motora z 5,3 l/100 km na 4,9 l/100 km. Spotreba motora 1.3 TDCi sa zníži iba o 0,1 litra. Systém Auto-Start-Stop zahŕňa výkonnejšiu batériu, zosilnený štartér a výkonnejší alternátor. Ďalším bojovníkom proti spotrebe bude indikátor preradenia na prístrojovom paneli, ktorý našepká vodičovi, kedy je vhodná chvíľa na zmenu prevodu.

Doteraz najúspornejšie Mondeo spotrebovalo 5,2... Foto: Ford
Ford Mondeo ECOnetic Doteraz najúspornejšie Mondeo spotrebovalo 5,2 l/100 km.

Nové Mondeo ECOnetic bude najúspornejším Mondeom všetkých čias. Poháňa ho špeciálne nastavený motor 1.6 Duratorq TDCi (80 kW/109 k) s časticovým filtrom, ktorý spolupracuje so šesťstupňovou manuálnou prevodovkou Durashift. Prevodovka má predĺžený stály prevod na 1:3,69 (štandardné Mondeo 1:4,06). Podobne ako pri modeli Ka, s motorom spolupracuje systém Auto-Start-Stop s optimalizovanou batériou, štartérom a alternátorom. Reštart odpočívajúceho motora prebehne nebadane za 0,3 sekundy ešte pred tým, než vodič stihne zaradiť jednotku. Okrem toho dostalo Mondeo ECOnetic aerodynamický kit, zníženú svetlú výšku a pneumatiky s nízkym valivým odporom. Vďaka týmto všetkým úpravám je jeho kombinovaná spotreba iba 4,3 l/100 km.

Do predaja sa Ford Mondeo ECOnetic dostane začiatkom roka 2011.

debata chyba
Články podľa značiek