Aj BMW bude mať štvordverové kupé

V stánku BMW je na pekinskom autosalóne popri rade 5 s predĺženým rázvorom najviac obliehaný iný automobil. BMW Gran Coupé - koncept namierený proti Mercedesu CLS.

26.04.2010 10:29
BMW Gran Coupé Concept Foto:
BMW Gran Coupé Concept
debata

Špekuluje sa o tom, že koncept štvordverového coupé, ktorý sa objavil v Pekingu je veľmi reálnym predobrazom sériovej verzie. Mala by sa objaviť na trhu v roku 2011 pod označením rad 8. BMW oživí toto číslo po dvanástich rokoch, keďže v roku 1999 skončila výroba dvojdverového coupé radu 8.

BMW Gran Coupé pokračuje v línii, ktorú nastolila nová sedmička v post-banglovskej ére. Všetky hlavné dogmy súčasného dizajnu BMW zostali nedotknuté. Vpredu výrazne predsadená obličková maska, dlhá kapota, hokejkový tvar hornej línie zadného bočného okna, kabína posunutá dozadu a koncové svetlá v tvare písmena „L“.

Gran Coupé pokračuje kde skončia koncept CS v... Foto: BMW
BMW Gran Coupé Concept Gran Coupé pokračuje kde skončia koncept CS v roku 2007.

Svojou výškou 1,4 metra o 10 cm podlieza rad 5 a 7 a dĺžkou takmer 5 metrov sa radí kdesi medzi nich. V BMW dúfajú, že sériová podoba konceptu Gran Coupé nebude odčerpávať veľa zákazníkov svojim susedom v modelovej ponuke (aj keď určitá miera kanibalizmu sa očakáva). Boli by však radi, keby konvertovali priaznivci iných značiek, najmä záujemcovia o Mercedes-Benz CLS.

Jeho tvár nedáva šancu pomýliť si ho s... Foto: BMW
BMW Gran Coupé Concept Jeho tvár nedáva šancu pomýliť si ho s konkurentmi.

Konkurencia v segmente prémiových štvordverových kupé zatiaľ nie je ostrá a z očí do očí sa CLS-ku môže pozrieť asi iba Jaguar XF a snáď aj Porsche Panamera. Rovnakú koncepciu má aj Volkswagen Passat CC, ale to je iná liga.

BMW zatiaľ žiadne iné detaily o koncepte Gran Coupé nezverejnilo. Viac sa určite dozvieme pred jeho európskou premiérou v októbri v Paríži.

debata chyba
Články podľa značiek