Mercedes-Benz A sedan je tu, hovoria mu CLA

Prvé oficiálne ilustrácie nového Mercedesu CLA sú na svete. Automobilka zároveň prezradila, že okrem pohonu predných kolies príde aj s pohonom 4MATIC.

28.12.2012 14:33
Mercedes-Benz CLA Foto:
Pohon všetkých kolies 4MATIC bude v modeli CLA kombinovaný s dvojspojkovou prevodovkou 7G-DCT.
debata

Žiadne technické informácie zatiaľ známe nie sú, nakoľko však technika CLA (W117) vychádza z klasickej triedy A (W176), dá sa očakávať podobná skladba motorov, prevodoviek a tomu zodpovedajúca dynamika jednotlivých verzií.

Veľkosť kufra Mercedes-Benz zatiaľ neprezradil. Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz CLA Veľkosť kufra Mercedes-Benz zatiaľ neprezradil.

Verzie CLA označené 4MATIC dostanú nový systém pohonu všetkých kolies vychádzajúci z koncepcie s priečne uloženými motormi. Tým, že motor aj prevodovka sú uložené kolmo k pozdĺžnej osi auta, konštruktéri museli upraviť predovšetkým vývodový hriadeľ prevodovky pre kardan vedúci k zadnej náprave. Tam sa nachádza viaclamelová elektrohydraulická medzinápravová spojka integrovaná do jedného bloku so zadným diferenciálom.

Mercedes-Benz CLA technicky vychádza z triedy A. Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz CLA Mercedes-Benz CLA technicky vychádza z triedy A.

Proces distribúcie medzi prednou a zadnou nápravou riadi elektronika, pričom podľa automobilky sa o pripájanie zadného pohonu stará rotačné čerpadlo reagujúce na preklz predných kolies (údajne reaguje v priebehu niekoľkých milisekúnd). Čerpadlo sa aktivuje už pri nízkom rozdiele otáčok predných a zadných kolies, zatiaľ čo reguláciu pomeru medzi prednou a zadnou nápravou zabezpečuje proporcionálny ventil riadený riadiacou jednotkou ESP. Vďaka tomu si môže vodič zvoliť jeden zo štyroch predvolených režimov – Eco, Normal, Sport a Manual. Kým v Eco a Normal je medzinápravová spojka po väčšinu rozopnutá, v režimoch Sport a Manual systém zapája pohon zadných kolies častejšie, rýchlejšie a navyše posiela dozadu viac sily.

Aj architektúra kabíny pripomína triedu A. Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz CLA Aj architektúra kabíny pripomína triedu A.

Mercedes-Benz CLA sa na trh dostane v priebehu budúceho roku.

Dvojspojková prevodovka dostala nový výstupný... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz CLA Dvojspojková prevodovka dostala nový výstupný hriadeľ smerujúci pohon k zadným kolesám.
O pohon zadných kolies sa stará... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz CLA O pohon zadných kolies sa stará elektrohydraulická lamelová spojka.
debata chyba
Články podľa značiek