Audi predstavilo ďalší e-tron

Po prvom e-trone predstavenom na autosalóne vo Frankfurte prišla na rad premiéra "ľudovejšieho" e-tronu II na prebiehajúcom autosalóne v Detroite.

13.01.2010 08:17
Audi e-tron Foto:
Audi e-tron
debata

Druhý e-tron je menší, trochu hranatejší, menej výkonný, ale mnohí tvrdia, že krajší. Ctí si princípy využité pri konštrukcii staršieho kolegu. Pri stavbe karosérie bola opäť využitá technológia ASF (Audi Space Frame), ktorá šetrí cenné kilogramy.

Základ tvorí hliníkový priestorový rám a vonkajšie diely – kapoty, dvere, zadné blatníky a strecha sú vyrobené z uhlíkového kompozitu. Vďaka technológii ASF je hmotnosť čisto elektrického e-tronu na rozumnej hranici 1350 kg. Je nutné podotknúť, že samotný elektropohon (motory, akumulátory) má z tejto masy na svedomí 399 kg. Hmotnosť je rozložená na nápravy v pomere 40:60 s ťažiskom posunutým dozadu.

Bez hojného využitia kompozitu by e-tron asi... Foto: Audi
Audi e-tron Bez hojného využitia kompozitu by e-tron asi ďaleko nezašiel.

Karoséria s rozmermi 3,93 × 1,78 × 1­,22 metra (d x š x v) poskytne na rázvore 2,43 metra dostatok miesta dvom pasažierom. Za posádkou sídlia akumulátory, menič napätia a regulačná elektronika. Elektromotory poháňajú zadné kolesá. Poskytujú celkový výkon 150 kW (204 k), ktorý e-tron rozbehne z nuly na 100 km/h za 5,9 sekundy (starší brat 4,8 s). Maximálna rýchlosť je obmedzená na 200 km/h.

Baby-e-tron dostal do vienka ostrejšie línie. Foto: Audi
Audi e-tron Baby-e-tron dostal do vienka ostrejšie línie.

Podľa metodiky EU je dojazd po plnom nabití (zo siete 220V/16A cca 11 hodín) 250 km. Batérie získavajú späť vydanú energiu aj rekuperáciou pri brzdení. Vpredu má e-tron klasické hydraulické brzdy, vzadu elektromechanické (brake-by-wire). Pri jemnom brzdení sa cez elektromotory na zadnej náprave vracia energia do akumulátorov. Ak vodič stlačí brzdový pedál prudšie zapoja sa aj strmene na zadnej náprave.

O tepelný komfort v kabíne i vhodnú pracovnú teplotu elekrického pohonu sa stará teplotný manažment e-tronu, ktorý ak je treba zapojí vysoko efektívnu klimatizáciu, alebo ak treba podkúriť, zapojí tepelné čerpadlo. Klasický princíp kúrenia u elektromobilov nefunguje, keďže elektromotory neprodukujú dostatočné množstvo odpadového tepla. Elektrické vykurovanie by zas zbytočne odčerpávalo vzácnu „šťavu“ z akumulátorov. Súčasťou tepelného manžmentu sú aj samočinné lamely za zadným a bočnými oknami, ktoré sa podľa potreby otvárajú a zatvárajú.

Zadná časť pripomína športiaky zo starej školy. Foto: Audi
Audi e-tron Zadná časť pripomína športiaky zo starej školy.

Interiér je takisto ozvenou budúcnosti. Centrálny displej s integrovanými funkciami MMI sa ovláda pomocou dotykovej ploch na volante (MMI touch). Funkciu sprostredkovateľa komunikácie medzi vozidlom a vonkajšími zdrojmi informácií preberá mobilný telefón, ktorý má svoje miesto vyhradené v doku na prístrojovej doske. Mobil tak môže poslúžiť okrem svojej pôvodnej funkcie ako navigácia, či hudobný prehrávač.

LED-ky nájdeme na každom rohu auta. Foto: Audi
Audi e-tron LED-ky nájdeme na každom rohu auta.

Komunikácia prebieha aj v smere automobil – vodič. Audi e-tron počas nabíjania vysiela informácie majiteľovi na mobil, v akom štádiu stave sú batérie.

Bezpochyby mnohé z revolučných riešení, ktoré priniesol už prvý e-tron a sú použité aj v čerstvom druhom, nájdeme v budúcnosti v sériovej podobe e-tronu I. Veľa fanúšikov štvorkružia iste túži aj po sériovej podobe e-tronu II. Žeby budúce Audi R4?

debata chyba
Články podľa značiek