Dacia oficiálne predstavila SUV Duster

Nový Duster sa stane šiestym členom modelovej palety rumunského výrobcu. O priazeň zákazníka bude bojovať v preplnenom segmente SUV. Jednou z jeho najsilnejších zbraní bude zrejme cena.

08.12.2009 18:35
Dacia Duster Foto:
Dacia Duster
debata

Duster bude Dacia ponúkať v prevedení 4×2, ale aj s pohonom všetkých kolies. Techniku si požičal od príbuzného Nissanu.

V modeloch 4×4 si bude môcť vodič vybrať z troch jazdných režimov. Pri bežnom presúvaní sa v meste a po spevnených povrchoch bude stačiť režim 4×2, pri ktorom je poháňaná iba predná náprava. Trakcia na dvoch kolesách blahodárne vplýva na spotrebu a peňaženku vodiča.

Druhou možnosťou je režim AUTO, pri ktorom sa o rozdelenie krútiaceho momentu medzi nápravy stará elektromagnetický menič (Nissan). Na zadnú nápravu je schopný poslať až 50% krútiaceho momentu. Distribúcia sily je prispôsobená adhéznym podmienkam.

Posledný režim sa nazýva LOCK. V tomto prípade je krútiaci moment rozdelený medzi obe nápravy permanentne v pomere 50:50.

Duster je do terénu vyzbrojený ochrannými plastmi. Foto: Dacia
Dacia Duster Duster je do terénu vyzbrojený ochrannými plastmi.

Duster je stavaný (tak ako jeho súrodenci) na horšie cesty. Jeho svetlá výška je viac ako 200 mm a nájazdové uhly 30 a 35 stupňov (vpredu – vzadu). S pohonom 4×4 sa teda nestratí ani v miernom teréne.

Na druhej strane dĺžka 4,31 metra a šírka 1,82 metra umožnia bezproblémový pohyb aj hustej mestskej premávke. Verzia 4×2 váži iba 1180 kg a verzia 4×4 o 100 kg viac.

Podľa vyhlásenia automobilky Duster ponúka porovnateľný priestor pre piatich pasažierov ako Logan. Batožinový priestor má v základe 475 litrov, po sklopení zadných sedadiel sa zvačší na 1600 litrov.

K dispozícii budú tri pohonné jednotky, ktoré bude možno kombinovať s oboma typmi náhonu. Benzín spaľuje iba motor 1.6 16V s výkonom 81 kW (110k). Naftový motor 1.5 dCi sa bude montovať do Dustera v dvoch výkonových prevedeniach – 63 kW (86k) a 77 kW (105k).

Pri dĺžke 4,31 m Duster odvezie päť ľudí a 475... Foto: Dacia
Dacia Duster Pri dĺžke 4,31 m Duster odvezie päť ľudí a 475 l batožiny.

Dacia Duster bude k dispozícii v Európe, Turecku, Alžírsku a Maroku od jari 2010. Následne v júni sa dostane na trh na Ukrajine, Strednom východe a v niektorých afrických krajinách pod značkou Renault. V roku 2011 Duster čaká uvedenie v Južnej Amerike, krajinách Perzského zálivu v Rusku. Cena novej Dacie nebola zatiaľ zverejnená.

debata chyba
Články podľa značiek