Saab 9-5 signalizuje nový začiatok švédskeho výrobcu

V priebehu posledných pár rokov sa pod krídlami GM zo Saabu stala nevýrazná, umierajúca značka. Zo smrteľnej postele ju chce postaviť švédsky výrobca Koenigsegg.

28.08.2009 08:25
Saab 9-5 Foto:
Saab 9-5
debata

Hoci 9–5 technicky vychádza z Insignie, prezentuje sa ako prvá lastovička novej autonómnej éry Saabu po odluke od materského General Motors. Dizajnéri vytvorili na platforme Epsilon II pôsobivú sochu, ktorá dáva najavo, kde sú jej korene. Exteriér aj interiér je mixom leteckých motívov a odkazov na slávne modely značky.

Dĺžkou patrí medzi najväčších zástupcov svojho... Foto: Saab
Saab 9-5 Dĺžkou patrí medzi najväčších zástupcov svojho segmentu.

Nový Saab upúta akoby homogénnou presklenou plochou, ktorá sa zdanlivo tiahne od C-stĺpikov okolo celej kabíny smerom dopredu. Poctou Saabu 99 je tvar zadného okna a mierne sa zvažujúca zadná časť karosérie.

V interéri vládne dobre známa atmosféra výnimočnosti. Tradičné tvary sa tu snúbia s najmodernejšou technikou ako je head-up displej, 8-palcová dotyková obrazovka, trojzónová klimatizácia, či audioaparatúra Harman-Kardon. Spínaciu skrinku vystriedalo bezkľúčové štartovanie pomocou tlačidla na tradičnom mieste – medzi sedadlami.

Interiér zostáva verný tradíciám Saabu. Foto: Saab
Saab 9-5 Interiér zostáva verný tradíciám Saabu.

Rázvor 2840 mm zaručuje dostatok miesta pre všetkých členov posádky. S dĺžkou karosérie jemne cez päť mertov sa Saab 9–5 radí na vrchol triedy. Batožinový priestor zhltne 513 litrov nákladu.

Všetky prevodovky budú šesťstupňové. Foto: Saab
Saab 9-5 Všetky prevodovky budú šesťstupňové.

V strojovni budú spočiatku na výber tri motory – výhradne prepĺňané turbodúchadlami. Štvorvalcový benzínový agregát s objemom dva litre poskytne výkon 162 kW (220k) a krútiaci moment 350 Nm, vrchol ponuky obsadil 2,8 litrový šesťvalec s výkonom 220 kW (300k) a krútiacim momentom 400 Nm. Priaznivci nafty na výber nedostanú. K dispozícii budú mať iba dvojliter s výkonom 118 kW (160k) a krútiacim momentom 350 Nm.

 
Na trhu sa objaví začiatkom roka 2010. Foto: Saab
Saab 9-5   Na trhu sa objaví začiatkom roka 2010.

Krátko po začiatku predaja na jar 2010 ponuku motorov doplní základný štvorvalec 1.6 T (132kW/180k, 230 Nm) a benzínový dvojliter bude na želanie schopný spaľovať E85 – bioetanol.

Sofistikovaný pohon všetkých kolies XWD bude možné kombinovať s oboma benzínovými dvojlitrami, pri šesťvalci je súčasťou štandardnej výbavy. Všetky prevodovky budú 6-stupňové. Bližšie technické informácie však Saab zatiaľ neposkytol.

debata chyba
Články podľa značiek