Porsche vyvíja hybridný model 911

Ošiaľ okolo hybridných technológií zasiahol aj Porsche. Okrem SUV Cayenne dostane hybridnú technológiu aj model 911.

30.07.2009 10:55
Porsche 911 EV Foto:
Porsche 911 EV
debata

O hybridnom pohone Porsche špekulovalo už dávnejšie. Ekologické tlaky a prísne emisné normy nedávno donútili automobilku k použitiu naftového motora v SUV Cayenne, tento model je zároveň aj kandidátom na použitie hybridného pohonu. Klasické športové modely 911, Cayman a Boxster však boli pred akýmikoľvek pokusmi o zavedenie netradičného pohonu doteraz dobre chránené.

Časy sa však menia a Porsche (hoci má teraz skutočne iné starosti) začalo s testovaním hybridného modelu 911. To je zároveň dôkazom, že systém vyvíjalo už dávnejšie a dobre to tajilo. Automobilka ani teraz samozrejme žiadne oficiálne stanovisko nevydala, no odhalené prototypy hovoria za všetko. Niekoľkým náhodným pozorovateľom sa podarilo stretnúť zamaskované prototypy Porsche 911, ktoré pri akcelerácii vydávali len bzukot elektromotora a ich jazdný prejav pripomínal hybridné autá. Model 911 môže zároveň slúžiť aj ako pojazdné laboratórium pre dolaďovanie pohonu určeného pre hybridnú Panameru.

Automobilka spolupracovala aj na vývoji... Foto: Porsche
Porsche 911 EV Automobilka spolupracovala aj na vývoji elektrického Porsche 911.

Podľa doteraz známych informácií o systéme, ktorý chce automobilka montovať do Cayenne, sa dá predpokladať, že aj 911 dostane systém so sériovo zapojeným asistenčným elektromotorom menšieho výkonu. To znamená, že elektromotor bude pomáhať spaľovaciemu motoru najmä pri akcelerácii a nebude samostatným plnohodnotným zdrojom pohonu.

Na konkrétnejšie údaje však budeme musieť počkať.

debata chyba
Články podľa značiek