Nový Jaguar XJ je oficiálne predstavený

Vedenie britskej automobilky Jaguar včera verejnosti oficiálne odhalilo jej novú vlajkovú loď, model XJ. Slávnostným večerom v londýnskej Saatch Gallery sprevádzal VIP hostí americký moderátor a známy zberateľ áut, Jay Leno. Nechýbala ani modelka a herečka Elle McPherson.

10.07.2009 19:47
Jaguar XJ Foto:
Elle McPherson a Jay Leno pri premiére novej generácie modelu XJ.
debata

Predstavenie nového modelu sa odohralo vo veľkolepom štýle. Presne tak, ako sa to na auto tejto kategórie patrí. Celý večer sa o ňom hovorilo iba v superlatívoch, o ktorých ani trošku nepochybujeme. Áno, vďaka ľahkej hliníkovej konštrukcii je nový model XJ v priemere o 150 až 200 kg ľahší ako jeho konkurencia, vďaka čomu je auto obratnejšie a samozrejme úspornejšie. O čom ale pochybujeme, je dizajn novej vlajkovej lode tejto legendárnej britskej automobilky.

Zatmavené C-stĺpiky sú dosť netypické. Foto: Jaguar
Jaguar XJ Zatmavené C-stĺpiky sú dosť netypické.

Atypický dizajn

Prvá generácia modelu XJ bola predstavená už v roku 1968 a odvtedy bolo toto auto svojim typickým dizajnom stelesnením britskej športovej elegancie v triede luxusných limuzín. Nový Jaguar XJ pochoval všetky typické línie a vykročil smerom, ktorý stanovil Jaguar XF. Možno je to dobré, možno nie, no v každom prípade je dizajn vecou vkusu a či sa Jaguar rozhodol správne, uvidíme na predajoch nového modelu.

Predná časť veľmi pripomína Jaguar XF. Foto: Jaguar
Jaguar XJ Predná časť veľmi pripomína Jaguar XF.

Nedá nám nespomenúť obrovskú panoramatickú strechu, ktorá je v tejto triede dosť neobvyklá. Rovnako neobvyklá je čierna fólia na C-stĺpikoch, ale nie len v tejto triede, ale u automobilov vôbec. Nadbytočnú kreativitu si dizajnéri mohli skôr šetriť na prednú časť, ktorá je azda až príliš podobná modelu XF.

Predná časť pripomína menšieho súrodenca -... Foto: Jaguar
Jaguar XJ Predná časť pripomína menšieho súrodenca - Jaguar XF.

Či už sa vám nový Jaguar XJ páči alebo nie, nedá sa mu uprieť, že je to majestátne a rešpekt vzbudzujúce auto. Nová limuzína má rozmery 5122×1894×1448 mm. Rázvor osí kolies má hodnotu 3032 mm. Hneď od začiatku predaja bude k dispozícii aj predĺžená verzia. V jej prípade si k rázvoru, ale aj k celkovej dĺžke, prirátajte 125 mm. Batožinový priestor má objem 520 litrov.

Interiér je k dispozícii vo veľkom množstve... Foto: Jaguar
Jaguar XJ Interiér je k dispozícii vo veľkom množstve farebných kombinácií.

Očarujúci interiér

Zatiaľ čo zvonku nemusí nový Jaguar XJ osloviť každého, jeho interiér by mohol skvelo poslúžiť ako definícia kvality a elegancie. Všade, kde sa pozriete, uvidíte len tie najkvalitnejšie materiály spracované s maximálnym dôrazom na detail. Z obrovského množstva prvkov luxusnej výbavy spomenieme iba audiosystém Bower & Wilkins s výkonom 1200 W a veľký displej na stredovej konzole, ktorý dokáže z pohľadu vodiča zobrazovať údaje z navigácia a z pohľadu spolujazdca napríklad premietať film.

Panoramatická strecha pôsobí trochu neuceleným... Foto: Jaguar
Jaguar XJ Panoramatická strecha pôsobí trochu neuceleným dojmom.

Technika

Ako sme už spomínali, konštrukcia nového modelu kombinuje hliník, horčík a kompozitné zliatiny. Vďaka materiálom využívaným v leteckom priemysle je jeho prevádzková hmotnosť 1755 kg tou najnižšou v triede. Touto hmotnosťou disponuje model, ktorý je vybavený základnou benzínovú motorizáciu. Tou je päťlitrový vidlicový osemvalec s výkonom 283 kW (385 k) a krútiacim momentom 516 Nm. K dispozícii sú ešte dve výkonové verzie tohto agregátu, avšak preplňovaného kompresorom. Tá slabšia má 346 kW (470 k) a silnejšia produkuje až 375 kW (510 k) a 625 Nm. K dispozícii je aj vznetový šesťvalec preplňovaný dvojicou turbodúchadiel. Ten dosahuje výkon 202 kW (275 k) a krútiaci moment až 600 Nm.

Nový Jaguar XJ bude na niekoľko rokov vlajkovou... Foto: Jaguar
Jaguar XJ Nový Jaguar XJ bude na niekoľko rokov vlajkovou lodou automobilky.

Všetky motory sú kombinované so šesťstupňovou automatickou prevodovkou ZF. Štandardne je dodávaný aj elektronický samosvorný diferenciál so svornosťou až 90%.

debata chyba
Články podľa značiek