Na Ford Focus RS si musíte počkať až pol roka

Automobilka Ford musí byť s dopytom po jej horúcej novinke Focus RS veľmi spokojná. Záujem je totiž tak veľký, že zákazníci musia na auto čakať viac ako pol roka. Už teraz je predaná viac ako štvrtina celej produkcie.

30.03.2009 14:55
Ford Focus RS Foto:
Ford Focus RS
debata

Focus RS je synonymom extrémnej športovej jazdy, nadpozemských výkonov a exkluzívnej ceny. Ani tá však, zdá sa, nedokáže zmierniť záujem o tento model. Druhá generácia verzie RS je vo výrobe len chvíľu, no už teraz Ford registruje 2000 záväzných objednávok.

Výkon 300 k prenáša na cestu prostredníctvom... Foto: Ford
Ford Focus RS Výkon 300 k prenáša na cestu prostredníctvom predných kolies.

Toto číslo nie je vysoké, no keď si uvedomíte, že celková produkcia sa zastaví na čísle 8000, počiatočná panika pri predajcoch Fordu zrazu dáva zmysel. V takýchto a podobných prípadoch sa totiž celá produkcia rozpredá v pri­ebehu krátkeho času a mnohí záujemcovia ostanú s peniazmi v ruke neuspokojení. Do hry sa navyše zapoja špekulanti, ktorí autá čo najskôr skúpia a potom predávajú za vyššie ceny. Tieto praktiky boli kedysi doménou vyšších a luxusnejších segmentov, Focus RS je však taktiež veľmi lákavé sústo.

Tento pohľad zažije len 8000 zákazníkov. Foto: Ford
Ford Focus RS Tento pohľad zažije len 8000 zákazníkov.

Prvá generácia Fordu Focus RS bola pre účtovné oddelenie automobilky pohromou a Ford prerábal na každom vyrobenom kuse ťažké peniaze. To svedčí o výnimočnosti, vysokej technickej hodnote auta a odhodlaní športového oddelenia značky ísť za svojim cieľom a ponúknuť zákazníkom niečo naozaj špeciálne.

V súčasnosti však na podobné experimenty nie sú peniaze a v čase, keď sa šetrí každý cent, musí vo výrobe ostať len ziskový model. Focus RS druhej generácie preto vďaka premyslenej stratégii dodávateľov a technologických úkonov konečne automobilke prinesie zisk a podľa záujmu oň sa zdá, že Ford by mohol jeho konečný počet možno aj mierne navýšiť. Či sa tak naozaj stane, ukáže až blízka budúcnosť.

debata chyba
Články podľa značiek