Hyundai vyvinul vlastnú automatickú prevodovku

Automobilka Hyundai sa pridala k výrobcom, ktorí vlastnými silami vyvinuli automatickú prevodovku a nie sú tak závislí na externých dodávateľoch. Jej vývoj trval štyri roky, výsledkom je však ľahšia, menšia a inteligentnejšia prevodovka ako predchádzajúci päťstupňový automat.

29.12.2008 11:01
Hyundai Grandeur Foto:
Hyundai Grandeur 3.3 V6 dostane novú automatickú prevodovku ako prvý.
debata

Vývoj novej prevodovky nie je lacná záležitosť, preto sa väčšina automobiliek rozhodne pre kúpu prevodovky od špecializovaných výrobcov. Hyundai sa však spoľahol na vlastných inžinierov a novú šesťstupňovú automatickú prevodovku vyvinul vlastnými silami. Pridal sa tak k Toyote a koncernom GM a Ford, ktorí podobný krok urobili tiež.

Vývojové práce a konečné dolaďovanie trvali štyri roky. V porovnaní s predchádzajúcim päťstupňovým automatom má nová prevodovka o jeden stupeň viac, pritom je menšia (o 41 mm kratšia), o 12 kg ľahšia a má o 62 komponentov menej. Nový software sa má postarať o hladké radenie prevodových stupňov. Hyundai sľubuje aj veľký skok v rýchlosti preraďovania. Počas vývoja si Hyundai patentoval viac ako 300 technických riešení.

Ako prvý model dostane nový automat Hyundai Grandeur 3.3 V6. Aplikaáciou novej prevodovky sa jeho spotreba zníži o 12 percent, akcelerácia z 0 na 100 km/h sa zlepší z 8 s na 7,8 s a citeľne lepšie výsledky dosiahne Grandeur aj v pružnom zrýchlení.

Novú prevodovku postupne dostane až 16 modelov. Chýbať medzi nimi nebude ani nový Hyundai Santa Fe, ktorý sa verejnosti predstaví koncom roka 2009.

debata chyba
Články podľa značiek