Prichádza Fiat 500 Abarth SS

Ozdobou stánku špecializovanej spoločnosti Abarth bude na tohtoročnom autosalóne v Paríži najsilnejšia verzia malého ultimatívneho Fiatu 500 s označením Abarth SS (essseesse). Spolu s ňou sa predstaví aj okruhový špeciál, ktorý bude pretekať v šampionáte "Fiat 500 Challenge".

27.09.2008 09:53
Fiat 500 Abarth Foto:
Abarth SS bude mať ešte tuhšie pružiny aj tlmiče ako "bežný" Abarth.
debata

Podobne ako aj Fiat Punto od Abarthu, ktoré je dostupné v dvoch výkonových verziách, bude mať aj Fiat 500 Abarth svoju ešte ostrejšiu verziu. Ponesie tradičné označenie SS (esseesse), čo je skratka zo slov Super Sport. V prípade malej päťstovky jej tvorcovia zobrali toto pomenovanie zrejme až príliš doslovne. Podľa predbežných údajov bude mať totiž toto malé monštrum až neuveriteľných 147 kW (200 koní)! A to sa pritom stále bavíme o známom preplňovanom benzínovom motore 1,4 T-Jet. Mini Cooper S má teda seriózny problém.

Naozaj drsný „body kit“ pochádza zo základnej verzie Fiatu 500 Abarth. Vezia SS má však originálne disky kolies z ľahkej zliatiny s priemerom až 17 palcov. Oproti „bežnému“ Abarthu má SS tuhšie pružiny a tlmiče a zrejme aj elektronický systém podobný systému Q2, ktorý vo svojich modeloch používa Alfa Romeo. Ten simuluje pribrzďovaním kolies činnosť diferenciálu s obmedzenou svornosťou.

Všetky ďalšie technické informácie budú zverejnené na parížskom autosalóne. Tam by mala byť tiež prezradená aj cena verzie SS. Spolu s autosalónom sa zrejme začne aj predaj.

debata chyba
Články podľa značiek