Nový Transit príde najskôr ako luxusný mikrobus

Ford sa v Ženeve pochválil štúdiou Tourneo Custom Concept. Na prvý pohľad bolo však jasné, že sa pozeráme na nový sériový Ford Tourneo, teda luxusnú verziu Transitu.

11.04.2012 08:16
Ford Foto:
Nové Tourneo si požičalo množstvo „civilných“ dizajnérskych prvkov z osobných Fordov.
debata (1)

Podobne to už pred rokmi urobil Volkswagen so svojím Multivanom odvodeným z Caravelly. Tourneo Custom je postavené na úplne novej podvozkovej platforme, ktorá by mu mala priniesť jazdné vlastnosti a komfort osobných áut. Preto neprekvapuje vyslovene civilný vzhľad inšpirovaný osobnými modelmi Fordu vrátane hexagonálnej masky či nasadenie najnovších asistenčných systémov, ktoré sa v doteraz v dodávkach neobjavovali, akým je napríklad sledovanie únavy vodiča (Drive Alert), udržiavanie v jazdnom pruhu (Lane Keeping Alert) či cúvacia kamera.

Konštruktéri zapracovali aj na aerodynamike. Foto: Ford
Ford Konštruktéri zapracovali aj na aerodynamike.

Vybavenie môže tiež obsahovať komunikačný systém Sync, umožňujúci pripojenie mobilných telefónov a hudobných prehrávačov a ich hlasové ovládanie. Popri tom Tourneo Custom nezabúda na variabilitu, ktorou prekonáva osobné MPV Ford Galaxy či S-Max. Interiér ponúkne totiž osem alebo až deväť miest v troch radoch. Dva zadné pozostávajú zo šiestich samostatných sklopných a demontovateľných sedadiel. Okrem toho budú na výber dve dĺžky rázvorov s karosériou dlhou 4,97 alebo 5,34 metra.

Pod kapotou sa objaví zlepšená verzia turbodiesela 2.2 Duratorq TDCi vo výkonových verziách 74, 92 alebo 114 kW so sériovým stop-štart systémom. Priemerná spotreba so 6-stupňovou prevodovkou tak klesla na 6,9 litra nafty na 100 km.

Novinkou bude upravený štvorvalec 2.2 TDCi. Foto: Ford
Ford Novinkou bude upravený štvorvalec 2.2 TDCi.

Výroba Tournea Custom sa rozbehne v polovici roka. Zakrátko k nemu pribudne aj nová generácia Transitu. Do roku 2014 chce totiž Ford kompletne modernizovať svoju paletu úžitkových automobilov.

Tourneo Custom ponúkne 9 miest na sedenie. Foto: Ford
Ford Tourneo Custom ponúkne 9 miest na sedenie.
1 debata chyba
Články podľa značiek