Range Rover Evoque dostal deväťstupňový automat

Na ženevskom autosalóne Land Rover predstaví model Evoque vybavený novou deväťstupňovou automatickou prevodovkou ZF 9HP.

28.02.2013 10:11
Land Rover Foto:
Range Rover Evoque prichádza s deväťstupňovým automatom.
debata (3)

Vývoj nového deväťstupňového automatu spoločnosťou ZF bol medializovaný už dlhší čas, tentoraz sa však dielo nemeckej konštruktérskej spoločnosti presúva do prvého sériového SUV, ktorým je Range Rover Evoque. Je zaujímavé, že prevodovka ZF 9HP bola primárne konštruovaná pre priečne uložené agregáty (stupňuje to nároky na jej kompaktnú konštrukciu). Neprekvapí preto, že v porovnaní s doterajšou šesťstupňovou automatickou prevodovkou je nový automat údajne o 7,5 kg ľahší a len o 6 mm dlhší.

V oficiálnej správe sa uvádza, že prevodovka dostane výrazne kratší prvý prevodový stupeň slúžiaci len na rozjazdy s ťažkým prívesom alebo jazdu v teréne, čo pravdepodobne znamená, že pri normálnych rozjazdoch prvý prevodový stupeň automat preskočí a rozbiehať sa bude rovno z dvojky. Nikde sa však neudáva, vďaka čomu došlo pri náraste rozmerov k úspore hmotnosti. Zaujímavý by bol najmä údaj o množstve prevodového oleja a informácie o životnosti náplne. Práve tieto údaje totiž stále rozhodujú nielen o životnosti prevodovky, ale aj o komforte radenia a nákladoch na jej neskorší servis.

3 debata chyba
Články podľa značiek