Mercedes S63 AMG šprintuje na stovku za štyri sekundy

Ešte nestihli vychladnúť emócie z premiéry vlajkovej lode zo Stuttgartu a Mercedes má pripravenú ďalšiu „bombu“. Najvýkonnejšia verzia triedy S, s označením S63 AMG, prekonáva dynamikou dokonca aj pôvodné 12-valcové S65 AMG.

09.08.2013 06:00
Mercedes-Benz-S63 AMG Foto:
Najvýkonnejšia verzia triedy S má len decentný exteriérový tuning.
debata (1)

Novinku poháňa preplňovaný vidlicový 8-valec s objemom 5,5 litra. Medzigeneračne sa posilnil o 30 kW na konečných 430. Krútiaci moment sa vyšplhal k hranici 900 Nm, čo zodpovedá pôvodnej verzii S63 AMG s príplatkovým balíkom Performance.

Z 5,5 litrového 8-valca sa podarilo divízii AMG... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz-S63 AMG Z 5,5 litrového 8-valca sa podarilo divízii AMG vyžmýkať 430 kW.

Aby bolo možné túto energiu preniesť na asfalt, ponúka Mercedes po prvý raz v triede S AMG aj pohon oboch náprav 4Matic, aj keď len pre predĺženú verziu Long. Práve lepšia trakcia umožnila skrátiť šprint na stovku na nepredstaviteľné štyri sekundy. To je o 0,4 sekundy menej, než potrebujú verzie so zadným náhonom. No aj tie dokážu dynamikou súťažiť s pôvodne najvýkonnejšou 12-valcovou verziou S65 AMG.

Vďaka čiastkovým úpravám, napríklad použitiu... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz-S63 AMG Vďaka čiastkovým úpravám, napríklad použitiu li-ion akumulátora, klesla hmotnosť v porovnaní s bežnou verziou o 100 kg.

Trik spočíva nielen vo zvýšení výkonu, ale aj v redukcii hmotnosti. Nové S 63 AMG je totiž ľahšie o 100 kg. Postarala sa o to napríklad kompaktná li-ion batéria, šetriaca 20 kg hmotnosti, ale aj hliníkové panely karosérie, kované disky či dokonca také maličkosti ako karbónový držiak rezervného kolesa. Nové S 63 AMG je pritom úspornejšie. Normovaná spotreba klesla z 10,5 na 10,1 litra benzínu na sto kilometrov.

Interiér je prešpikovaný kožou, karbónom a... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz-S63 AMG Interiér je prešpikovaný kožou, karbónom a hliníkom.

O vzrušujúcu atmosféru v interiéri sa starajú akustické klapky vo výfukovom potrubí, ako aj digitálny rýchlomer s virtuálnou stupnicou do 330 km/h.

Na ceste drží túto šelmu špeciálne vyladený podvozok Airmatic a príplatkový Magic Body Control s proaktívnymi tlmičmi.

Predaj by mal odštartovať v septembri. Cena v Nemecku začína na 149 880 eurách.

Mercedes-Benz-S63 AMG
Mercedes-Benz-S63 AMG
+10Mercedes-Benz-S63 AMG
1 debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes-Benz #AMG #osemvalec
Články podľa značiek