Peugeotu 208 HYbrid FE bude stačiť 2,1 litra benzínu na 100 km

Divízia Peugeot Sport a petrochemický gigant Total vyvinuli koncept hybridnej dvestoosmičky. Do sériovej výroby sa zatiaľ nechystá.

27.08.2013 12:00
Peugeot 208 HZbrid FE Foto:
Peugeot zatiaľ ukázal len maketu pripravovaného hybridného konceptu. V plnej kráse sa predstaví až v septembri vo Frankfurte nad Mohanom.
debata

Po predstavení technológie HYbrid Air, ktorá využíva miesto akumulátorov energiu stlačeného vzduchu, sa Peugeot pochváli vo Frankfurte ďalším hybridným konceptom. Tentoraz na ňom spolupracovala športová divízia Peugeot Sport a petrochemická spoločnosť Total.

Štúdia Peugeot 208 HYbrid FE bude síce vychádzať z platformy sériového Peugeotu 208, ale bude disponovať úplne novou karosériou aj pohonnou sústavou. Prívlastok FE má charakterizovať dve základné vlastnosti tohto experimentálneho vozidla – F (Fun) ako radosť a E (Efficiency) ako úspornosť.

Divízia Peugeot Sport vo Vélize sa postarala o transplantáciu niektorých prvkov hybridnej technológie z okruhového špeciálu Peugeot 908, ktorý má na konte jedno víťazstvo v Le Mans v najvyššej triede LMP1, priamo do útrob tohto hybridu. Ten bude vybavený benzínovým trojvalcom s bližšie nešpecifikovaným objemom, elektromotorom a prekvapivo len 5-stupňovou robotizovanou prevodovkou.

Spoločnosti Hutchinson a CCP Composites zas dodali ultraľahké materiály na stavbu karosérie či interiéru, takže sa konštruktérom podarilo ušetriť na hmotnosti vozidla rovných 200 kg. Úloha Totalu v projekte nebola zatiaľ objasnená, vieme však niektoré základné parametre.

Výsledkom spolupráce je produkcia oxidu uhličitého na úrovni len 49 g na kilometer, čo zodpovedá priemernej spotrebe 2,1 litra benzínu na 100 km. Pritom by mal Peugeot 208 HYbrid FE zrýchľovať na stovku za približne osem sekúnd.

Napriek tomu, že štúdia bude plne funkčná, dostane len úlohu pojazdného laboratória. S výrobou automobilka neráta. Prednosť dostane lacnejší systém HYbrid Air, ktorý by sa mal objaviť v sériových Peugeotoch do troch rokov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Concept #koncept #Peugeot 208 Hvbrid FE #Total
Články podľa značiek