Dacia ukázala nový Duster

Zmeny sú menšie, než sa očakávalo. Aspoň tie exteriérové. Dizajn interiéru aj technika pod kapotou ostávajú totiž zatiaľ tajomstvom.

28.08.2013 11:00
Dacia-Duster 2014 Foto:
Zmeny exteriéru mali za úlohu posilniť off-roadový imidž Dusteru, no pri zachovaní jeho pôvodnej identity.
debata (2)

Dacia nechcela so vzhľadom Dusteru príliš experimentovať. Práve dizajn tohto lacného rumunského SUV sa totiž podpísal veľkou mierou na jeho úspechu. Podľa slov Davida Duranda, šéfa štylistického oddelenia Dacie, preto všetky exteriérové zmeny rešpektujú pôvodnú identitu Dusteru.

Snahou však bolo posilniť jeho off-roadový charakter. Duster má z tohto dôvodu nielen drsnejšie štylizovanú prednú masku s dvojicou „zubatých“ chrómových lamiel, ale aj robustnejšie lemy blatníkov. Pozorné oko si tiež všimne oblúkový bočný prelis, prechádzajúci celou dĺžkou dverí.

Duster dostal nové predné svetlá s dennými LED diódami a mierne preštylizovanú grafiku zadných svetiel. Nápis Duster na strešných lyžinách má rovnako prispieť k hodnotnejšiemu vzhľadu. Exteriérový facelift uzatvára nová lišta nad zadnou poznávacou značkou, v ktorej sa opakuje motív prednej masky, chrómová koncovka výfuku a nový matný dizajn 16-palcových diskov kolies.

Senzory v zadnom nárazníku potvrdzujú, že... Foto: Dacia
Dacia-Duster 2014 Senzory v zadnom nárazníku potvrdzujú, že vynovený Duster by mal dostať parkovací asistent.

Zmeny v interiéri, ako aj technika pod kapotou ostávajú zatiaľ tajomstvom. Podľa neoficiálnych informácií by však mal mať inovovaný Duster lepšiu zvukovú izoláciu interiéru, kvalitnejšie spracovanie kabíny, ale aj dotykové rozhranie, ktoré už používajú ostatné modely Dacie, napríklad MPV Logy a dodávka Dokker.

Z nich si Duster s najväčšou pravdepodobnosťou požičia aj modernejšiu a úspornejšiu techniku. Do jeho služieb má zavítať napríklad preplňovaný benzínový 4-valec 1,2 TCe, známy nielen z novších Dacií, ale aj Renaultov.

Viac sa však dozvieme až počas svetovej výstavnej premiéry v septembri na autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Dacia #facelift #modernizácia #autosalón Frankfurt 2013 #Duster 2014
Články podľa značiek