Volvo Coupé Concept štartuje dizajnovú revolúciu

Prvý z troch konceptov má zmeniť tvár novej generácie Volv. Navrhol ho Thomas Ingenlath, súčasný šéf dizajnu švédskej automobilky a mimochodom, bývalý šéfdizajnér českej Škody.

29.08.2013 11:00
debata
Volvo Coupé Concept nie je len dizajnérskym... Foto: Volvo
Volvo-Coupe Concept 2013 Volvo Coupé Concept nie je len dizajnérskym cvičením. Postavili ho na novej platforme SPA (Scalabe Product Architecture), ktorá sa v sérii objaví už budúci rok spolu s druhou generáciou SUV Volvo XC90.

Vo svojej funkcii je len rok a toto je prvý výsledok jeho práce. Známe meno vo svete automobilového dizajnu sa snaží nájsť novodobú interpretáciu základných štylistických hodnôt Volva. A s čím lepším je začať, ako atraktívnym 2+2 miestnym kupé? Ingenlath doslova hovorí o konci „vanilkových“ časov. „Doterajší dizajn Volv bol pekný, ale málo štýlový“.

Volvo Coupé Concept si preto zakladá na ostrejšom poňatí, ale zároveň rešpektuje pocit dôvery a pokoja, ktoré Volvá vždy vyžarovali. Ako tvrdí Ingenlath, cieľom nebolo stvoriť futuristické auto snov, ale auto, ktorého štýl bude možné premietnuť do novej generácie Volv. Stať sa tak má už pri budúcoročnej premiére nového SUV XC90. Inšpirácia však pochádza z minulosti.

Svetelnú techniku tvoria LED diódy a... Foto: Volvo
Volvo-Coupe Concept 2013 Svetelnú techniku tvoria LED diódy a svetlovodivé trubice DRL.

Pri pohľade na toto krásne luxusné GT si nemôžete nespomenúť na legendárne kupé P1800 z roku 1960, ktoré je dodnes jednou z dizajnérskych ikon Volva. Coupé Concept s ním spájajú dokonalé proporcie a sebavedomý postoj. Dlhá predná kapota, veľká vzdialenosť prednej nápravy od palubnej dosky a nízka kabína posunutá vzad vyvolávajú pocit sily bez toho, aby pôsobili zbytočne agresívne.

Samozrejme, nechýbajú najnovšie technologické vychytávky v podobe svetelnej techniky využívajúcej svetlovodivé trubice DRL. Predné reflektory lemujú „plávajúcu“ prednú masku a zadné, tvorené len úzkym pásom v tvare písmena C, zvýrazňujú svalnaté blatníky.

Interiéru dominuje dotykové rozhranie,... Foto: Volvo
Volvo-Coupe Concept 2013 Interiéru dominuje dotykové rozhranie, redukujúce počet klasických tlačidiel na minimum.

Modernú technológiu nájdeme aj v interiéri. Palubnej doske dominuje nové dotykové rozhranie redukujúce klasické ovládacie prvky na minimum. Pred vodičom sa nachádzajú dva prístrojové tubusy a head-up displej.

Coupé Concept však nie je zďaleka len dizajnérskym cvičením. S realitou ho spája nová podvozková platforma SPA (Scalabe Product Architecture), vyvíjaná pre zástavbu plug-in hybridnej technológie s použitím výlučne 4-valcových motorov a technológie autonómneho riadenia. Pod kapotou konceptu preto pracuje nový dvojlitrový motor série E-Drive dopovaný turbom aj kompresorom. Zadné kolesá zas poháňa výlučne elektromotor. Celkový výkon sústavy je naladený na 400 koní (295 kW), pričom krútiaci moment dosahuje hodnotu 600 Nm.

Vzorom pre Coupé Concept sa stalo ikonické... Foto: Volvo
Volvo P1800 Vzorom pre Coupé Concept sa stalo ikonické Volvo P1800 z roku 1960, navrhnuté talianskou karosárňou Italian Carrozzeria Pietro Frua.

Svetovú výstavnú premiéru absolvuje Volvo Coupé Concept na septembrovom autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom. Nasledovať ho budú ďalšie dva koncepty.

Volvo Coupé Concept 2013
Volvo Coupé Concept 2013
+16Volvo Coupé Concept 2013
debata chyba
Viac na túto tému: #autosalón Frankfurt 2013 #Volvo #dizajn #Concept Coupé #Thomas Ingenlath
Články podľa značiek