Kia Soul 2014: Novšia, ako sa zdá

Nie, to nie je facelift. Kia príde do Frankfurtu s úplne novým Soulom. Kvalitatívna zmena bude obdobná ako pri iných modeloch tejto kórejskej značky. Za všetko vypovedá nový základ. Soul druhej generácie postavili totiž na platforme cee’d-u.

03.09.2013 06:00
Kia-Soul 2014 Foto:
Nový Soul bude širší a dlhší ako jeho predchodca. Pôsobí tiež agresívnejšie. Inšpirovaný je totiž vlaňajšou štúdiou Kia Track’ster.
debata

Soul bol pre Kiu tak trochu krokom do neznáma. No úspech, najmä v USA, zaskočil aj samotnú automobilku. Druhú generáciu predstavila preto najprv na motorshow v New Yorku. Teraz je na rade Európa.

Kubistický dizajn nového Soulu síce vyvolá dojem, akoby išlo len o facelift, no skutočnosť je presne opačná. Nová platforma mu priniesla aj novú väčšiu karosériu a rázvor, ktorý sa natiahol o 20 mm na 2 570 mm. Výška 1 610 mm zostala síce nezmenená, no do šírky pribudlo ďalších 15 mm (1 800 mm).

Podobné to bude s dĺžkou, no tento údaj Kia zatiaľ nezverejnila. Vieme však, že karoséria je o až 29 % tuhšia a že vďaka nasadeniu vysokopevnostnej ocele je predný stĺpik užší o dva centimetre, čo znamená lepší výhľad.

Vzadu upúta farebný panel zasadený do čierneho... Foto: Kia
Kia-Soul 2014 Vzadu upúta farebný panel zasadený do čierneho veka batožinového priestoru.

Dizajn Soulu síce rešpektuje štýl prvej generácie, no pôsobí o čosi agresívnejšie. Napokon, inšpirovaný je trojdverovým kalifornským konceptom Kia Track’ster. Vidno to na prednej maske, ale aj „plávajúcom“ paneli čierneho zadného veka, ktorý je lakovaný vo farbe karosérie.

Kia sa tiež spolieha na bohatý individualizačný program. Okrem jedenástich odtieňov karosérie ponúkne tento štýlový crossover aj tri druhy lakov strechy – bielu, čiernu alebo červenú. Tomu všetkému nasadzuje korunu balík Styling Pack s bohatým oplastovaním podvozku lakovaným v klavírnej černi, ale aj špecifickým dizajnom kolies.

Interiér sa zmenil na nepoznanie. Z pohľadu dizajnu aj materiálov. Posádka bude mať viac priestoru, ale aj viac miesta pre batožinu. Kufor Soulu narástol na 354 litrov, pričom je vstupný otvor do batožinového priestoru širší o 61 mm.

Interiér sa zmenil na nepoznanie, tak z pohľadu... Foto: Kia
Kia-Soul 2014 Interiér sa zmenil na nepoznanie, tak z pohľadu materiálov, ako aj dizajnu. V centre bude 8-palcové dotykové rozhranie.

Palubná doska dostala nový prístrojový panel aj dotykové rozhranie s 8-palcovým displejom. Pohodlie v kabíne zvýši lepšia zvuková izolácia. Úroveň hluku klesla totiž až o 3 dB.

Soul dospieva aj z pohľadu vybavenia. V ponuke sa objaví množstvo prémiových prvkov, ako napríklad denné LED svetlá, zadné LED svetlá, xenónové reflektory, bezkľúčový prístup a štartovanie, odvetrávané a vyhrievané predné sedadlá, vyhrievané zadné sedadlá či panoramatické strešné okno.

Pod kapotou bude na výber z dvoch motorov – benzínového 1,6 GDI 99 kW) s priamym vstrekovaním paliva a dieselového 1,6 CRDi (94 kW). Spojené budú buď so 6-stupňovou manuálnou, alebo automatickou prevodovkou s tým istým počtom prevodových stupňov.

Na výber bude z dvoch motorov - benzínového 1,6... Foto: Kia
Kia-Soul 2014 Na výber bude z dvoch motorov - benzínového 1,6 GDI a naftového 1,6 CRDi.

Kvalita jazdných vlastností by sa mala tiež posunúť o triedu vyššie. Platforma cee’d-u totiž znamená použitie viacprvkového nezávislého zavesenia zadných kolies. Túto informáciu síce Kia v tlačovej správe nepotvrdila, ale ak sa tak stane, bude Soul medzi crossovermi patriť na špičku triedy. Verziu s pohonom oboch náprav však neočakávajte. Aj naďalej sa bude spoliehať výlučne na záber predných kolies.

Bližšie technické a prevádzkové informácie uvoľní Kia až počas premiéry nového Soulu vo Frankfurte.

Kia Soul 2014
Kia Soul 2014
+10Kia Soul 2014
debata chyba
Viac na túto tému: #Kia #autosalón Frankfurt 2013 #Soul #druhá generácia
Články podľa značiek