Honda Civic Type-R dostane turbo. Je to potvrdené

Nová generácia najvýkonnejšieho Civicu už nebude používať atmosférický motor. Turbo mu má priniesť pozíciu najrýchlejšej sériovej prednokolky.

23.09.2013 12:00
Honda Civic Type-R Foto:
Nový Civic Type-R bude mať preplňovaný dvojliter s výkonom viac ako 280 koní. Má byť z neho najrýchlejšia sériová prednokolka.
debata (2)

Honda patrí k najkonzerva­tívnejším automobilkám, aspoň čo sa týka atmosférických motorov. Turbo jej nebolo nikdy pochuti. Lenže časy sa menia. Posledný Civic Type-R dosahoval s dvojlitrovým atmosférickým 4-valcom síce pekných 148 kW, čo je sto koní na liter, lenže na konkurenciu to už zďaleka nestačí. Výkony hothatchov typu VW Golf R, Opel Astra OPC, Mazda 3 MPS, či Fordu Focusu ST sa nezadržateľne prehupli cez hranicu 250 koní a viac.

Bez turba už dnes teda nie je možné držať krok. A tak Honda na autosalóne vo Frankfurte nad Mohanom definitívne potvrdila, že nová generácia kultového Civicu Type-R dostane preplňovaný dvojliter. Má mať výkon 206 kW, teda približne 280 koní, čo by mohlo Civic Type-R vrátiť do hry. Stane sa tak však až v roku 2015. Cieľ je jasný. Dosiahnuť rekord na okruhu Nürburgring medzi sériovými prednokolkami.

Práve tento motor by mal vrátiť Civic Type-R do... Foto: Honda
Honda Civic Type-R Práve tento motor by mal vrátiť Civic Type-R do hry medzi modernými hothatchmi.

V súčasnosti už Honda testuje prvé prototypy práve na tomto legendárnom nemeckom okruhu a podľa slov jazdca tímu WTTC Castrol Honda Racing, Gabriela Tarquinika, k tomu už nemá nový Type-R ďaleko. Priaznivcom klasiky pri pomyslení na turbo asi behajú zimomriavky po tele, ale bez tohto kroku by nemal Civic Type-R jednoducho budúcnosť.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Honda Civic #Type-R #turbo
Články podľa značiek