Frankfurt 2013: Mercedes-Benz S Coupé nahradí triedu CL

Sériová verzia najväčšieho stuttgartského kupé by sa mala objaviť už v januári na autosalóne v Detroite.

24.09.2013 06:00
Mercedes-Benz-S-Class Coupe Concept 2013 Foto:
Luxusné kupé sa síce prezentuje len ako štúdia, no v podstate vidíme verný predobraz sériovej novinky.
debata

Priaznivci stuttgartskej hviezdy boli zaskočení, keď automobilka oznámila koniec výroby luxusného kupé CL. Ale nie nadlho. V ponuke ho totiž už na budúci rok nahradí kupé verzia vlajkovej lode triedy S. Vo Frankfurte sa nové aristokratické kupé predstavilo v podobe konceptu S Coupé.

V Stuttgarte v podstate len zopakovali recept, ktorý si už vyskúšali v prípade modelu E Coupé. To nahradilo pôvodný dvojdverový model CLK. Koniec Mercedesu CL teda vonkoncom neznamená, že by sa trojcípa hviezda dobrovoľne vytratila z triedy ultraluxusných kupé. Len zmení názov. A ako vidno, je sa na čo tešiť.

Mercedes S Coupé Concept čerpá nové dizajnové... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz-S-Class Coupe Concept 2013 Mercedes S Coupé Concept čerpá nové dizajnové prvky z triedy CLA, ale v podstatne väčšom formáte. Na dĺžku má vyše päť metrov.

Dizajnový posun je v porovnaní so starým CL evidentný. Monumentálne stuttgartské kupé čerpá prvky, ktoré sa už objavili napríklad na malom kupé CLA, lenže v podstatne väčšom formáte. Koncept S Coupé, postavený na platforme novej vlajkovej lode, má na dĺžku veľkorysých 5 050 mm a obrovský rázvor 2 945 mm. Šírku 1 950 mm dopĺňa nízka silueta kabíny, ktorá sa vznáša necelého 1,5 metra nad asfaltom.

Prednú, negatívne sklonenú masku, zdobí jediná chrómová lamela a centrálna hviezda. Lemujú ju reflektory založené výlučne na technológii LED diód. Profil rešpektuje tradíciu prestížnych kupé so zadným náhonom. To znamená dlhú prednú kapotu, nízku kabínu bez stredového stĺpika a kompaktnú zadnú časť s dlhým previsom. Celá táto nádhera stojí na 21-palcových kolesách.

Interiér vychádza z triedy S, využíva však... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz-S-Class Coupe Concept 2013 Interiér vychádza z triedy S, využíva však niektoré exkluzívne materiály. Napríklad keramické povrchy prieduchov ventilácie. Novinkou je aj displej zobrazujúci štyri časové pásma.

Štvormiestny interiér vychádza z triedy S. Vidno to najmä na palubnej doske s dvojicou obrovských displejov s uhlopriečkou 12,3 palca. Štúdia však využíva niektoré nové materiály. Kruhové výduchy ventilácie sú napríklad vyrobené kombináciou bielych keramických povrchov a brúseného hliníka. Centrálny ovládač multimediálneho rozhrania má zas povrch Black Diamond s 3D efektom a vysokou odolnosťou proti poškodeniu. Vnútorné výplne dverí tvorí hliník s gravírovanými vrstevnicami.

To, že S Coupé už nemá ďaleko do série, dokladuje preplňovaný 8-valec s objemom 4,6 litra, spojený pravdepodobne s 9-stupňovou prevodovkou. Má výkon 335 kW a mohutný krútiaci moment 700 Nm. Dynamické parametre ostávajú zatiaľ tajomstvom, no akcelerácia na stovku bude určite pod päť sekúnd. Veď S Coupé je ľahšie ako nová limuzína triedy S. Počíta sa aj s 12-valcom od AMG a hybridom.

Štúdiu poháňa preplňovaný vidlicový 8-valec s... Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz-S-Class Coupe Concept 2013 Štúdiu poháňa preplňovaný vidlicový 8-valec s výkonom 335 kW.

V bezpečnostnom balíku nechýbajú technológie, ktoré mali len nedávno premiéru v „esku“. S Coupé je napríklad vybavené systémom „Intelligent Drive“. Ten dokáže vďaka dvom stereokamerám vidieť v priestore objekty pred vozidlom až do vzdialenosti 50 metrov, pričom systém „vníma“ ich polohu aj pohyb. Tieto údaje sú ďalej synchronizované s údajmi z radarových a ultrazvukových snímačov a poskytované rôznym asistenčným systémom.

Stereokameru využíva aj podvozok, vďaka čomu vie vopred o nerovnostiach vozovky. Ak ich systém Road Surface Scan zistí, upraví činnosť aktívneho podvozku Magic Body Control ešte predtým, než s nimi prídu kolesá do kontaktu. Riadiaca jednotka totiž vypočítava najlepšiu regulačnú stratégiu na prekonanie nerovností.

Mercedes-Benz S Coupé Concept- Foto: Mercedes-Benz
Mercedes-Benz-S-Class Coupe Concept 2013 Mercedes-Benz S Coupé Concept-

Sériová podoba S Coupé by sa mala objaviť už na januárovom autosalóne v Detroite. To však rozhodne nebude posledné slovo triedy S. Mercedes-Benz plánuje totiž až šesť karosárskych variantov. Dnes poznáme dva sedany s krátkym a stredne dlhým rázvorom a v podstate aj verný predobraz nového kupé, ktorému by mohlo v budúcnosti konkurovať pripravované BMW 8 (Gran Lusso). K nim však ešte pribudne esko s extra dlhým rázvorom, ultraluxusný Pullman, ktorý nahradí Maybach, a veľké 4-dverové kupé.

Mercedes-Benz S Coupé Concept
Mercedes-Benz S Coupé Concept
+18Mercedes-Benz S Coupé Concept
debata chyba
Viac na túto tému: #Mercedes-Benz #autosalón Frankfurt 2013 #CL #S Coupé
Články podľa značiek