Po Tesle exceluje v Nórsku aj elektrický Nissan Leaf

Elektromobil Nissan Leaf vedie za minulý mesiac štatistiku najpredávanejších áut v Nórsku. Podarilo sa mu tak zosadiť z trónu Teslu S.

08.11.2013 16:00
Nissan leaf - dobíjanie Foto:
Za úspechom elektrického Leafu v Nórsku stojí masívna podpora predaja elektromobilov zo strany vlády. Ich majitelia neplatia DPH, cestnú daň ani poplatky za diaľnice či parkovanie.
debata (2)

Elektromobilom sa v Nórsku darí tak ako nikde vo svete. Štatistiky registrácii nových vozidiel sú tam tak trochu ako z inej planéty. V septembri zažiaril na prvej priečke americký elektromobil Tesla Model S a v októbri prevzal žezlo Nissan Leaf. Predalo sa ho na tamojšom trhu 716 kusov, čím obsadil 5,6-percentný podiel na trhu osobných áut v Nórsku.

Na rozdiel od Tesly, ktorá nedokáže uspokojiť obrovský dopyt zo strany zákazníkov a jej predaje tým kolíšu, je Leaf úspešnejší aj z dlhodobejšieho hľadiska. V štatistikách za prvých desať mesiacov mu totiž patrí celkovo štvrtá priečka za Toyotou Auris, Mazdou CX-5 a Volkswagenom Golf. Na nórskom trhu stojí 228 600 nórskych korún, čo je 28 516 eur. Áno je to veľa, ale vysoké daňové zaťaženie áut s klasickými motormi cenový rozdiel zmazáva. Len pre zaujímavosť,naj­predávanejší model na tamojšom trhu, VW Golf, stojí v základe od 242 700 nórskych korún, čiže až 30 375 eur.

Nissan Leaf 2014 Foto: Nissan
Nissan-Leaf 2014 Nissan Leaf 2014

Úspech elektromobilov v tejto škandinávskej krajine nie je však len zásluhou ekologických preferencií zákazníkov. Nórsko totiž ponúka majiteľom elektrických vozidiel rad výhod, ktoré dokážu kompenzovať prípadné zápory. Majitelia Leafu napríklad neplatia pri kúpe DPH, neplatia cestnú daň a ani poplatky za diaľnice, môžu využívať prednostné pruhy pre hromadnú dopravu a na vybraných dobíjacích staniciach čerpať energiu zadarmo.

Nečudo, že v hlavnom meste Osle je najvyššia koncentrácia elektromobilov na jedného obyvateľa na svete a že v celej krajine jazdí už viac ako 15 000 áut poháňaných výlučne elektromotorom. Pritom má Nórsko približne rovnaký počet obyvateľov ako Slovensko.

Nissan Leaf 2014
Nissan Leaf 2014
+13Nissan Leaf 2014
2 debata chyba
Viac na túto tému: #predaj #Nórsko #Nissan Leaf
Články podľa značiek