Brandpowder: Spredu Porsche 911, zozadu Citroën DS

Je to len fikcia alebo skutočnosť? Páni zo spoločnosti Brandpowder sa tvária, že postavili kríženca dvoch legiend – Porsche 911 a Citroënu DS. Lenže žiadnu fotografiu skutočného auta sme zatiaľ nevideli. No aj ako fór stojí tento bláznivý nápad za zmienku.

12.11.2013 06:00
debata
Francúzsko-nemecké gény sú na Brandpowder 911... Foto: Brandpowder
Brandpowder 911 DS Francúzsko-nemecké gény sú na Brandpowder 911 DS jasné na prvý pohľad. Kríženie začalo spojením prednej časti dobového Porsche 911 s Citroënom DS.

Spojením legendárneho Citroënu DS a kultového Porsche 911 sa spája nielen invencia dvoch veľkých dizajnérov Flaminia Bertoniho a Ferdinanda „Butzi“ Porscheho, ale aj technika, ktorá predstavovala v čase svojho vzniku vrchol francúzskej a nemeckej automobilovej technológie.

Toto auto, ktoré má prednú časť Porsche 911 z konca šesťdesiatych rokov a od predných stĺpikov pripomína podstatne starší Citroën DS z prelomu päťdesiatych a šesťdesiatych rokov, má vraj v zadnej časti namontovaný 6-valcový boxer z prvého modelu 911 Turbo a výkonom 191 kW. Autori projektu tvrdia, že je doplnený o chladenie vodou a že jeho montáž do úzkych zadných partií DS si vyžiadalo rozšírenie karosérie a posunutie zadných sdadiel o 10 cm vpred.

Vzadu by mal vraj burácať trojlitrový 6-valec s... Foto: Brandpowder
Brandpowder 911 DS Vzadu by mal vraj burácať trojlitrový 6-valec s výkonom 191 kW, pochádzajúci z prvého Porsche 911 Turbo.

Spomínajú tiež veľmi realisticky množstvo technických problémov, ktoré bolo nevyhnutné vyriešiť vzhľadom na úplne odlišnú koncepciu oboch vozidiel. Napríklad vystuženie skeletu, montáž širších pneumatík či výrobu nových spojovacích dielov pre dokonalé zladenie prechodov úplne odlišných karosérií.

O hydropneumatickom pružení z Citroënu, ktoré prinieslo vtedajším majiteľom DS viac starostí ako radosti, nepadlo ani slovo. Ťažko si predstaviť tento „premotorizovaný“ zázrak na pneumatických „vankúšoch“ kdesi pri prudkom prejazde zákrut. Skôr bude mať šasi Porsche. Hluk od motora, ktorý nie je možno porovnať s tichom v kabíne originálneho Citroënu DS ospravedlňujú autori projektu športovou náturou D 911.

Karosérie musela byť vystužená. Brandpowder 911... Foto: Brandpowder
Brandpowder 911 DS Karosérie musela byť vystužená. Brandpowder 911 DS preto dostal pomocný rám, aspoň virtuálne. Pretože to čo vidíme, je zozadu stále viac Porsche 911 než Citroën DS.

Podľa slov britského testovacieho pilota Ralpha Kleina, ktorý si nevedel vynachváliť spojenie nemeckého výkonu a francúzskeho komfortu, pripomína vraj jazda v Brandpowder 911 DS pitie nemeckého šampanského. Dokonca sa spoločnosť chváli, že pri predstavení svojho výtvoru usporiadala stretnutie nemeckej kancelárky Angely Merkelovej a francúzskeho prezidenta Françoisa Hollanda. A to je už trošku priveľa.

Nech už ide o výplod fantázie, zrealizovaný vo Photoshope, toto auto vyzerá naozaj veľmi príťažlivo. Nečudo, veď Citroën DS je považovaný za najkrajší automobil všetkých čias a Porsche 911 zas za jedno z najkrajších športových áut histórie. Kto vie, možno sa nakoniec dočkáme skutočného exempláru. Niekoľko fotografií totiž naozaj naznačuje, že sa do práce už pustila aj karbobrúska.

Brandpowder 911 DS
Brandpowder 911 DS
+12Brandpowder 911 DS
debata chyba
Viac na túto tému: #Citroën DS #Porsche 911 #Brandpowder #Brandpowder 911 DS
Články podľa značiek