McLaren P1 si už nekúpite. Britský hyperšport je vypredaný!

Ani cena milión eur za kus nebola prekážkou nájsť 375 kúpychtivých zákazníkov. Po najrýchlejšom McLarene sa len tak zaprášilo.

27.11.2013 16:00
McLaren P1 Foto:
McLaren P1 nie je síce rýchlejší ako jeho legendárny predchodca F1 z deväťdesiatych rokov, no na okruhu by mu to mal natrieť bez zaváhania.
debata

Samozrejme, limitovaná séria najvýkonnejšieho McLarenu všetkých čias ešte nie je vyrobená. Exemplár s poradovým číslom 1 si prevzal prvý majiteľ len pred mesiacom a ďalšie vozidlá sú vo výrobe. O to šokujúcejšie znie správa, že za všetky budúce „Pé-jednotky, z ktorých vznikne len 375 kusov, majú už vo Wokingu zloženú zálohu. Šancu na úspech máte len ak niekto odstúpi od zmluvy.

Záujem o tento hyperšport neprekvapuje. Nástupca legendárneho McLarenu F1 z deväťdesiatych rokov šokuje svojimi parametrami. Na stovku šprintuje za 2,8 a na tristovku len za neuveriteľných 16,5 sekundy. Veľa možností získať čosi rýchlejšie veru nemáte. Teda s výnimkou Ferrari LaFerrari a Porsche 918 Spyder. Bugatti Veyron je síce rýchlejšie, ale na okruhu by to tomuto francúzsko-nemeckému mastodontovi ľahký McLaren P1 natrel bez zaváhania.

O brutálnu silu sa stará dvakrát preplňovaný 8-valec (542 kW) a elektromotor (132 kW). Obe pohonné jednotky posielajú k zadným kolesám cez 7-stupňovú prevodovku neskutočných 674 kW a 900 Nm krútiaceho momentu. A keďže ide vlastne o dobíjateľný plug-in hybrid, McLaren udáva priemernú spotrebu len 8,3 litra na 100 km. To nemôžme brať vážne aj napriek tomu, že P1 dokáže prejsť v čisto elektrickom móde približne 10 kilometrov.

Extrémne rýchly predaj je aj výsledkom skvelého marketingu. McLaren P1 sa síce verejnosti predstavil po prvýkrát len na jar v Ženeve, no vo Wokingu nenechali nič na náhodu. Ešte pol roka predtým ukázal McLaren na jeseň v Paríži maketu pripravovaného vozidla. Samozrejme aj s dôležitým odkazom, že pôjde o najrýchlejšie civilné vozidlo na okruhu. Takže záujemcovia priam horeli nedočkavosťou. Nezmenil na tom nič ani fakt, že Ferrari LaFerrari za ním nijako nezaostáva.

debata chyba
Viac na túto tému: #McLaren P1 #vypredaný
Články podľa značiek