Polaris WV850 sa defektu nebojí. V jeho pneumatikách nie je vzduch

Známy americký výrobca štvorkoliek, spoločnosť Polaris, uviedol na trh drsnú verziu modelu VW 850 HO, ktorý používa prakticky nezničiteľné pneumatiky. Defekt je minulosťou.

01.12.2013 07:00
Polaris WV880 NPT Foto:
Výhodou pneumatík NPT je, že aj pri poškodení tridsiatich percent vnútornej štruktúry umožňujú plnohodnotnú prevádzku.
debata

Nič nové pod slnkom. Bezvzduchové pneumatiky NPT (Non-Pneumatic Tires) používali už astronauti pri svojich výletoch na lunárnom rovere a bežne sa objavujú aj v armádnych službách. Do civilnej výroby však zatiaľ neprenikli, hoci koncern Michelin propagoval zámer rozšírenia technológie NPT už v roku 2005. Americký výrobca štvorkoliek urobil prelom. Namontoval ich do civilného modelu WV850. Zatiaľ boli k dispozícii len pre vojenskú verziu, aj to za príplatok.

Výhodou týchto pneumatík, ktoré namiesto tlaku vzduchu využívajú pružnú polymérovú štruktúru, je ich nezničiteľnosť. Nepoznajú defekt, neprekáža im drsné prostredie a sú plne funkčné aj v prípade, že sa poškodí až 30 % ich vnútornej výplne. Odolné sú dokonca proti streľbe. Táto štvorkolka vybavená dvojvalcovým motorom s objemom 0,85 litra a výkonom 77 koní sa teda terénu len tak ľahko nezľakne. Utiahne tiež príves s hmotnosťou 680 kg a odvezie náklad s hmotnosťou 385 kg. Zákazníci za ňu zaplatia 14 999 dolárov.

Polaris WV880 NPT
Polaris WV880 NPT
+7Polaris WV880 NPT

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Polaris WV850 #bezvzduchové pneumatiky #NPT #štvorkolka #ATV
Články podľa značiek