Fordu B-Max sa nedarí. Automobilka obmedzuje výrobu

Inovatívne kompaktné MPV s posuvnými zadnými dverami a karosériou bez stredového stĺpika nezaujalo zákazníkov tak, ako si Ford predstavoval. Výrobu v Rumunsku preto brzdí odstávkami.

10.12.2013 12:00
Ford B-Max - výroba Foto:
Na výrobe B-Maxu a motorov sa v rumunskej Craiove podieľa približne 4 000 zamestnancov. Tí pôjdu v decembri na nútenú dovolenku.
debata

„Ford Romania upravuje objem výroby, aby reagoval na vážnu situáciu na európskom trhu,“ povedala na konto obmedzenia produkcie Fordu B-Max v rumunskom závode Craiova hovorkyňa Ana-Maria Timis. V preklade to znamená, že B-Max sa nepredáva tak, ako si Ford naplánoval. Za prvých desať mesiacov tohto roka sa preň v Európe rozhodlo 60 482 zákazníkov. Nie je to málo, ale rozhodne nie toľko, aby mohol rumunský závod bežať nepretržite.

Najbližšie plánuje odstávku výroby od 12. do 20. decembra, no už od 23. sa začne celozávodná dovolenka končiaca sa 8. januára. A keďže závod bežne nepracuje cez víkendy, znamená to, že Ford B-Max bude schádzať z výrobných liniek v Craiove v poslednom mesiaci roka len päť dní. Odstávka závodu nadviaže na ďalšie, ktoré už tento rok prebehli, naposledy v septembri.

Za normálnych okolností vyrába rumunský závod 370 B-Maxov denne a približne tisíc motorov. Zamestnanci, ktorých je v Craiove okolo 4 000, sa však nemusia zatiaľ obávať. Výrobca im uhradí 80 percent ich mzdy. To však neplatí o zamestnancoch iných závodov Fordu v Európe. Automobilka totiž vyhlásila, že zatvorí tri európske fabriky a prepustí 6 200 pracovníkov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ford B-Max #obmedzenie výroby #rumunský závod #odstávka výroby
Články podľa značiek