Suzuki A:Wind: Je to nové Alto?

Tak trochu mimo svetového automobilového diania, na autosalóne Motor Expo v Thajsku, predstavilo Suzuki rozmerovo malú, no o to významnejšiu novinku - koncept A:Wind. Vykľuť by sa z neho mal totiž nástupca Alta, ktoré má v pláne zamiešať karty v triede mestských áut viac než dosiaľ.

10.12.2013 16:00
Suzuki A:Wind Foto:
Výrazný dizajn má dať zabudnúť na zastarané krivky aktuálneho Alta.
debata

Súčasné Alto v Európe veľa vody nenamútilo. Dôvodom bol zastaraný dizajn a napokon aj cena, za ktorú ste si mohli dovoliť oveľa atraktívnejšie a modernejšie modely konkurencie. A:Wind to má však zmeniť. Prezrádza, že nová generácia dostane atraktívnejší vzhľad aj techniku.

Na dĺžku má A:Wind rovných 3 600 mm, čo znamená, že je v porovnaní s Altom o 100 mm dlhší. A vzrástol aj rázvor náprav – z pôvodných 2 360 na 2 425 mm (+ 65 mm). To už zodpovedá napríklad proporciám VW up! alebo sesterskej Škody Citigo. Výhodou je aj pätoro dverí. Názov A:Wind má symbolizovať snahu Suzuki priniesť do triedy mini áut nový vietor.

Koncept A:Wind je v porovnaní so súčasným Atom... Foto: Suzuki
Suzuki A:Wind Koncept A:Wind je v porovnaní so súčasným Atom o 100 mm dlhší. Rázvor náprav narástol o 65 mm.

Štúdia stojaca na 16-palcových diskoch kolies má podstatne dynamickejšie línie a viac miesta v interiéri. Nové časy veští dotykové rozhranie multimediálneho systému aj veselý farebný a materiálový mix. Niektoré prvky, napríklad prieduchy ventilácie, už však poznáme z väčšieho Swiftu.

Pod kapotou A:Windu pracuje skromný litrový 3-valec so zatiaľ neznámym výkonom, no pravdepodobne ide o známy motor zo súčasného Alta, ktorý ponúka výkon 50 kW a 90 Nm krútiaceho momentu. Technickou novinkou je preto viac kontinuálna prevodovka CVT, ktorá sa v Alte doteraz neobjavila.

Interiér ponúkne viac priestoru, ale aj... Foto: Suzuki
Suzuki A:Wind Interiér ponúkne viac priestoru, ale aj komfortu. Debutuje tu napríklad dotykový displej multimediálneho systému.

Zatiaľ je A:Wind určený pre ázijské trhy, kde by mal doraziť v priebehu budúceho roka. Vyrábať sa bude v Thajsku. Rozhodne však neostane len regionálnou záležitosťou. Časom by mohol nahradiť Alto aj v Európe. Šušká sa tiež o zmene názvu z Alta na Suzuki Celerio.

Suzuki A:Wind
Suzuki A:Wind
+10Suzuki A:Wind

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncept #Thajsko #Suzuki A:Wind #Suzuki Alto #autosalón Motor Expo
Články podľa značiek