Rinspeed XchangE: Autonómny koncept pre Ženevu

Vizionár Frank Rinderknecht nebude chýbať ani na tohtoročnom ženevskom autosalóne. A ako sa zdá, opäť preukáže kúsok zo svojej nevyčerpateľnej invencie. Tentoraz na tému autonómneho riadenia. Koncept Rinspeed XchangE totiž nebude potrebovať vodiča.

19.12.2013 12:00
Rinspeed XchangE Foto:
Štúdia XchangE odpovedá na otázku, ako sa zmení interiér v autách vybavených technológiou autonómneho riadenia.
debata

Systémy autonómneho riadenia sa stávajú realitou. Viaceré automobilky už testujú vozidlá vybavené potrebnou technológiou v reálnej prevádzke. Frank Rinderknecht, zakladateľ Rinspeedu, ktorý má vizionárstvo takpovediac v krvi, sa však na vec pozrel z trochu inej stránky. Položil si otázku, ako táto technológia zmení samotný automobil, presnejšie architektúru jeho interiéru.

Ak nebudú totiž autá blízkej budúcnosti potrebovať vodiča, potom je zbytočné, aby ostalo usporiadanie interiéru také, ako ho poznáme dnes. Posádka sa predsa sústredí na úplne iné činnosti ako na samotnú jazdu. A to je podstata konceptu Rinspeed XchangE. Luxusný elektromobil je navrhnutý tak, aby cestujúcim zabezpečil maximálne pohodlie a možnosť odpočinku, zábavy či práce.

Asi najtrúfalejším prvkom je nová konfigurácia volantu. Toho sa totiž autá s autonómnym riadením celkom nezbavia. No aby zbytočne nezavadzal v čase, keď nie je používaný, Rinderknecht ho umiestnil na posuvnú konzolu palubnej dosky. Jednoducho v režime, keď prevezme riadenie „autopilot“, bude volant v strede palubnej dosky. Tým uvoľní miesto nohám vodiča.

Najodvážnejším riešením je posuvný volant na... Foto: Rinspeed
Rinspeed XchangE Najodvážnejším riešením je posuvný volant na konzole palubnej dosky. V režime "autopilotu" ho možno umiestniť v strede.

Technologicky to nie je problém. Rinspeed XchangE je totiž vybavený riadením steer-by-wire bez akýchkoľvek mechanických prepojení medzi volantom a kolesami. O všetko sa stará elektronika. To zároveň umožňuje voľbu, či bude v manuálnom režime riadiť vozidlo vodič, alebo „spolujazdec“. Ak nie, dajú sa predné sedadlá premeniť na lôžko či luxusné kreslo v štýle prvej triedy luxusných dopravných lietadiel.

V autonómnom režime môže posádka surfovať po internete, sledovať filmy, hrať hry alebo jednoducho odpočívať. Teda presne ako v lietadle, s tým rozdielom, že neletíte, ale cestujete autom po bežných komunikáciách. Predné sedadlá je dokonca možné otočiť proti smeru jazdy.

Bližšie podrobnosti o koncepte prezradí Rinspeed až pred ženevským autosalónom. Zatiaľ je isté len to, že pôjde o luxusný model poháňaný elektromotorom. Prvé dve snímky tiež prezrádzajú, že karoséria má dizajn módneho štvordverového ku­pé.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #koncept #autosalón Ženeva 2014 #Rinspeed #XChangE #autonómne riadenie
Články podľa značiek