ADAC: Pozor na lyže v aute! Môžu vás zabiť

Lyže patria na strechu. To vie predsa každý, no nie každý má strešné nosiče či luxusný strešný box. A tak putujú často krát do interiéru. Pri havárii to môže byť ale veľmi nebezpečné. Nemecký autoklub ADAC demonštroval čo sa môže stať.

30.12.2013 13:00
ADAC - lyže v aute Foto:
Následky nárazu v rýchlosti 50 km/h s neupevneným lyžiarskym výstrojom môžu byť pre posádku fatálne. Nič nové pod slnkom, ale vidieť takýto obrázok určite nezaškodí.
debata (5)

Autoklub ADAC vykonal dva nárazové testy vozidiel, ktoré mali lyžiarsku výstroj umiestnenú v interiéri. Rozdiel bol v tom, že v prvom teste boli lyže, lyžiarska obuv či prilby umiestnené voľne, kým pri druhom bol výstroj upevnený pomocou popruhov. Čo to spraví pri náraze rýchlosťou 50 km/h?

V prvom prípade by boli následky havárie pre posádku fatálne. Lyže, topánky ale aj ďalšia batožina sa premenila na projektily ohrozujúce vodiča ako aj spolujazdca. Jedna lyžiarska topánka skončila dokonca mimo vozidla. Najväčším rizikom sú v tomto prípade poranenia hlavy a krčnej chrbtice. Treba mať na pamäti, že 20 kg predmet zvýši pri náraze rýchlosťou 50 km/h vplyvom zrýchlenia svoju hmotnosť až päťdesiatnásobne.

V druhom prípade by posádka vyviazla bez zranení. Upínacie popruhy a časť nesklopených operadiel zadných sedadiel dokázali lyžiarsku výstroj udržať na svojom mieste. ADAC preto odporúča vodičom, aby pri preprave lyžiarskej výstroje upevňovali všetky predmety pásmi a sklopili len tú časť zadných operadiel, ktorá je nevyhnutná pre umiestnenie lyží. Práve nesklopené operadlá totiž slúžia ako účinná ochrana. I tak však zdôrazňuje, že najbezpečnejším spôsobom je preprava výstroja v strešnom boxe.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #ADAC #nárazový test #crash test #lyže #lyžiarska výstroj #strešný box
Články podľa značiek