Qoros 3 Hatchback: Čínsky 'Golf' zaútočí v Ženeve

Čínsko-izraelská automobilka plní svoj sľub. Po vlaňajšej premiére sedanu Qoros 3 privezie k ženevskému jazeru verziu hatchback. Na Slovensku by sa mala začať predávať ešte tento rok.

16.01.2014 13:00
Qoros 3 Hatchbcak Foto:
Qoros 3 Hatchback je postavený na rovnakej platforme ako sedan. Je však o 177 mm kratší. Snaží sa tiež tváriť športovejšie, čo dokazuje zmenami na prednej maske.
debata (3)

Tvar hatchbacku odvodeného zo sedanu Qoros 3 nie je veľkým prekvapením Nápadne sa podobá na vlaňajšiu štúdiu Qoros Cross Hybrid Concept, ktorá mala tiež karosériu hatchback. Na rozdiel od konceptu, ktorý sa snažil zvýšeným podvozkom prezentovať ako crossover a hybridným pohonom demonštrovať technologický potenciál značky, je sériový model klasickým hatchbackom.

Postavili ho na rovnakej platforme so sedanom, čo prezrádza zhodný rázvor 2 690 mm, je však o 177 mm kratší (4 438 mm). Karoséria je so sedanom identická až po C stĺpiky, čo znamená použitie pôvodného páru zadných dverí. Qoros sa však snažil vštepiť hatchbacku dynamickejší výraz. Nové sú preto nielen zadné svetlá či nárazník, ale aj predná maska a predné svetlá. Úplne prepracovaná je tiež spodná časť nárazníka s hmlovými svetlami.

Zadná časť má úplne nové svetlá aj nárazník. O... Foto: Qoros
Qoros 3 Hatchbcak Zadná časť má úplne nové svetlá aj nárazník. O zvýšenú tuhosť karosérie sa stará prídavný strešný nosník.

Do interiéru nás síce Qoros zatiaľ nepustil, no priznáva, že veľké zmeny sa tu v porovnaní so sedanom neudiali. Nové majú byť len poťahové materiály a farebná škála. Každý hatchback bude vybavený 8-palcovým dotykovým rozhraním MMH ovládaným podobne ako moderné smartfóny. Hardvér a softvér systému boli vyvinuté špeciálne pre Qoros vrátane služieb QorosQloud s 3G konektivitou.

V ponuke motorov nenájdeme žiadnu novinku. K dispozícii bude atmosférický 4-valec 1,6i s výkonom 93 kW a krútiacim momentom 155 Nm a jeho preplňovaná verzia, ktorá dáva 115 kW a 210 Nm. Kým slabší motor je štandardne prepojený so 6-stupňovou manuálnou prevodovkou, turbo dostalo 6-stupňový dvojspojkový automat. O dieseli Qoros zatiaľ nehovorí.

Podvozok Qorosu Htachback je prevzatý zo sedanu, čo znamená predné tlmičové vzpery McPherson a zadnú vlečnú nápravu s torznou priečkou. Kvalita jazdných vlastností hatchbacku by však mohla ťažiť z kratšieho zadného previsu, a najmä väčšej tuhosti karosérie danej novým zadným strešným priečinkom.

Qoros 3 Hatchback sa predstaví vo svetovej premiére na marcovom autosalóne v Ženeve. Vyrábať sa bude v čínskom závode v Changshu na spoločnej montážnej linke so sedanom. Viac informácií zverejní Qoros počas svetového debutu. Na Slovensku by sa mal 5-dverový Qoros 3 objaviť v predstihu ešte tento rok, v ostatnej Európe až od roku 2015.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Qoros #autosalón Ženeva 2014 #Qoros 3 Sedan #Qoros 3 Hatchback
Články podľa značiek